Ο Blake Crouch ζει στο Κολοράντο των ΗΠΑ και είναι ο συγγραφέας αρκετών πολυδιαβασμένων best-seller. «Η Πόλη» είναι εκείνο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, μια σειρά βιβλίων –ήδη τα δύο πρώτα έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά– σχετικά με την μυστηριώδη, απομονωμένη κωμόπολη “Wayward Pines”.

Στο πρώτο βιβλίο, βρίσκουμε τον ειδικό πράκτορα του FBI Ήθαν Μπερκ να ανακτά τις αισθήσεις του στο δάσος, λίγο έξω από την πόλη στην οποία έχει σταλθεί για να ερευνήσει την μυστηριώδη εξαφάνιση δύο συναδέλφων του. Αυτό τουλάχιστον είναι το μόνο που θυμάται, καθώς σύντομα διαπιστώνει πως έχει απώλειας μνήμης για μια σειρά από πράγματα, ενώ του λείπει οποιοδήποτε προσωπικό έγγραφο και κάθε τρόπος επικοινωνίας με την προηγούμενη ζωή του. Σύντομα θα διαπιστώσει την περίεργη συμπεριφορά των αρχών και των κατοίκων της πόλης, που κυμαίνεται από φιλική μέχρι παγερή και αμήχανη, κυρίως όταν ζητά περισσότερες εξηγήσεις. Τελικά, θα πρέπει να ενταχθεί στις συνθήκες ζωής της πόλης ή… να εξολοθρευτεί. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που συμβαίνει στο Pines –και έξω από αυτό– και πώς εξηγείται η περίεργη συμπεριφορά των κατοίκων του;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς –που παρουσιάζουμε εδώ– συνεχίζει από εκεί που έχει σταματήσει το πρώτο, περιέχει ωστόσο όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις ώστε να διαβαστεί και αυτόνομα. Οι αλλόκοτες στιγμές και το μυστήριο, που διαποτίζουν το πρώτο βιβλίο, εδώ δεν είναι τόσο έντονα, καθώς οι συνθήκες ζωής στην πόλη έχουν ξεκαθαρίσει και ο Μπερκ έχει πάρει πλέον την θέση του σερίφη, υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα διλήμματα έχουν λυθεί. Στο δεύτερο βιβλίο παρακολουθούμε από πιο κοντά την ζωή των κατοίκων του Pines, την ιδιαίτερη συνθήκη μέσα στην οποία είναι υποχρεωμένοι να ζουν, το πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστεί κανείς σε μια ζωή ελεγχόμενη και περιορισμένη και τις αντιδράσεις που προκαλούνται όταν κάποιοι αποφασίζουν να σπάσουν αυτά τα όρια.

Ο Ήθαν Μπερκ, λοιπόν, ζει πλέον στο Pines με την σύζυγό του και τον γιο τους, ενώ και μία συνάδελφός του –και ο μεγάλος, πραγματικός του έρωτας– βρίσκεται επίσης εκεί, με την δική της οικογένεια. Όταν μία νεαρή γυναίκα που εργαζόταν στο Κοινοτικό Περιβόλι βρεθεί νεκρή, έπειτα από βασανισμό, ο Ήθαν θα πληροφορηθεί από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το «παραπέτασμα» της πόλης για μια ανατρεπτική συνωμοσία κατοίκων, που έχουν καταφέρει να κυκλοφορούν χωρίς να εντοπίζονται, και στην οποία εμπλέκεται και η Κέιτ, η πρώην συνάδελφος κι αγαπημένη του. Έτσι, ο Ήθαν θα κληθεί να ξαναέρθει σε επαφή μαζί της, να διεισδύσει στην μυστική οργάνωση και να εξιχνιάσει την δολοφονία, ενώ και ο ίδιος έχει τα δικά του ερωτηματικά για τις συνθήκες ζωής στην πόλη…

Η «Πόλη 2», όπως και το πρώτο βιβλίο, χαρακτηρίζεται από την απλή, ευκολοδιάβαστη γραφή του Blake Crouch, με την δράση, την αγωνία και τις ανατροπές να αποτελούν τα μεγάλα ατού της αφήγησης, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ακόμη και στο δεύτερο βιβλίο, όπου η αίσθηση του αλλόκοτου έχει υποχωρήσει προς όφελος των εσωτερικών συγκρούσεων και της αστυνομικής περιπέτειας, η ιστορία που πλέκει ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα εθιστική. Και τελικά, είτε επιλέξουμε να δούμε την «Πόλη» ως ένα θρίλερ μυστηρίου, είτε ως μια δυστοπική περιπέτεια, πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ καλό ανάγνωσμα για αυτές τις μέρες του καλοκαιριού.