Η Καμίλα Λέκμπεργκ ακολουθώντας τα βήματα της Αγκάθα Κρίστι μας χαρίζει βιβλία γεμάτα περιπέτεια, φόνους μυστηρίου και παρασκήνια ταυτόχρονα θαλπωρής και τρόμου  που παγώνουν το αίμα. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 7.000.000 αντίτυπα και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Η Παγωμένη πριγκίπισσα», όπως και τα άλλα βιβλία της συγγραφέως, λαμβάνουν χώρα στο παγωμένο σουηδικό ψαροχώρι Φιελμπάκα, το οποίο υφίσταται στην πραγματικότητα και σε αυτό έχουν γίνει τα γυρίσματα της αντίστοιχης σειράς. Η Ερίκα Φαλκ, συγγραφέας βιογραφιών, γυρνά στο πατρικό της σπίτι στη Φιελμπάκα, έπειτα από τον θάνατο των γονιών της σε τροχαίο δυστύχημα που άφησε την ίδια και τη νεότερη αδερφή της, Άννα, ορφανές, προκειμένου να φροντίσει το σπίτι. Παράλληλα προσπαθεί να ολοκληρώσει το βιβλίο που είχε ξεκινήσει να γράφει και το είχε καθυστερήσει. Μια χειμωνιάτικη μέρα η Ερίκα πηγαίνει στο σπίτι της φίλης της Άλεξ, όπου ανακαλύπτει το πτώμα της μέσα σε παγωμένο νερό στην μπανιέρα και τους καρπούς της σπασμένους. Η Άλεξ μοιάζει σαν να έχει αυτοκτονήσει και γι’ αυτό οι γονείς της ζητούν από την Ερίκα να γράψει ένα αναμνηστικό άρθρο για την κόρη τους. Αυτό την οδηγεί να σκεφθεί για το αν θα μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή της Άλεξ και τον θάνατό της. Μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της Ερίκα είναι με μια φίλη της Άλεξ και ιδιοκτήτρια γκαλερί, η οποία απορρίπτει το ενδεχόμενο να αυτοκτόνησε η Άλεξ, καθώς ήταν έγκυος και ήταν πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Παράλληλα, ο θάνατος της Άλεξ ερευνάται και από την τοπική αστυνομία, όπου επικεφαλής είναι ο Μέλμπεργκ. Ένας συνεργάτης του είναι ο Πάτρικ Χένστρομ, ο οποίος τυχαίνει να είναι και παλιός φίλος της Ερίκα από το σχολείο. Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν η Ερίκα και ο Χένστρομ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Άλεξ δολοφονήθηκε και ότι η αιτία βρισκόταν σε στοιχεία του παρελθόντος.

Η συγγραφέας δίνει έμφαση στους χαρακτήρες της ιστορίας και δημιουργεί έναν κόσμο στον οποίο το έγκλημα συμβαίνει και οδηγεί σε τραγωδία. Η απάντηση βρίσκεται στο παρελθόν. Η μικρή πόλη ενώνει την Ερίκα και τον Πάτρικ στη διάρκεια των ερευνών τους. Η συγγραφέας αφήνει τους χαρακτήρες να αποκτήσουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες γύρω από την υπόθεση της Άλεξ ,αλλά δεν τις αποκαλύπτει αμέσως στον αναγνώστη. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πλοκή της ιστορίας και προκαλεί αγωνία στους αναγνώστες. Το παγωμένο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά περιβάλλον που περιγράφεται μας εισάγει αμέσως στο ψυχρό παρασκήνιο και δημιουργεί τρόμο.