«Η Ανταριασμένη – Οι φίλοι και τα Κτήρια» είναι η πρώτη εμφάνιση της Κωνσταντίνας Κοράκη στην αφηγηματική πεζογραφία. Πρόκειται όμως για μυθιστόρημα ή για ένα μεγάλο παραμύθι, μήπως ανήκει στην εφηβική λογοτεχνία, ένα βιβλίο που μας μιλά αλληγορικά για τις διαθέσεις και τις ανησυχίες της πρώτης νιότης, ή έχουμε να κάνουμε με μια περιπέτεια της λογοτεχνίας του φανταστικού, ένα βιβλίο που μοιράζεται κοινές προθέσεις με τα άλλα έργα του είδους; Σε κάθε περίπτωση, ο αναγνώστης γοητεύεται καθώς βυθίζεται στην υβριδική του μαγεία.

Η Ανταριασμένη είναι ένα κορίτσι στην εφηβεία που ζει μαζί με τη γιαγιά της σε μια περίεργη πόλη. Τι το περίεργο έχει; Κυριαρχείται από κάποια ψηλά κτήρια, με περίεργα χρώματα και απόκοσμες αναλογίες, που εκπέμπουν μια ακτινοβολία αρνητικής ενέργειας δεσμεύοντας την προσοχή των ανθρώπων. Σε αυτή τη μουντή πολιτεία, με την ανούσια και επαναληπτική ζωή, οι περισσότεροι κάτοικοι στρέφονται προς αυτά τα κτήρια, με το απρόσιτο και άγνωστο εσωτερικό, κι επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό αναρρίχησης και κατάκτησης, χωρίς όμως αποτέλεσμα – όλη τους η ζωή γίνεται αυτό το ματαιόδοξο παιχνίδι.

Η Ανταριασμένη όχι μόνο αντιστέκεται στην αρνητική έλξη των κτηρίων αλλά η ελεύθερη και επαναστατική της φύση γεννά την ανάγκη της δημιουργίας ενός εναλλακτικού κόσμου: πολύ ζωντανά όνειρα την επισκέπτονται, μέσω των οποίων κάνει παράξενα ταξίδια και γνωρίζει καινούρια πλάσματα – ένας γλάρος που φιλοσοφεί, μια φάλαινα που προσφέρει την κοιλιά της ως καταφύγιο, κομψοί κύριοι με ημίψηλα καπέλα και κυρίες με φορέματα μιας μακρινής εποχής υπάρχουν ανάμεσα στην ονειρική και την απτή πραγματικότητα.

Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεφύγει για πολύ από την επίδραση των κτηρίων. Έτσι, ο βασικός στόχος της νεαρής ηρωίδας είναι να ανακαλύψει το μυστικό τους και να καταλύσει την εξουσία τους. Για αυτό τον σκοπό άλλωστε χάθηκαν οι γονείς της, ο Άλντωρας και η Αναρέτη, ώστε να μπορέσει η κόρη τους κάποια μέρα να ζήσει ελεύθερη σε έναν καλύτερο κόσμο, και από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς… Έτσι θα έρθει η στιγμή που η Ανταριασμένη θα επισκεφτεί τον κόσμο της Αναρρίχησης, με σκοπό να ξεκλειδώσει τα μυστικά του, και όταν βρεθεί σε κίνδυνο οι φίλοι και συμμαθητές της, ο Θωμάς και ο Έκτορας, μαζί με τα πλάσματα της φαντασίας, θα τρέξουν για να τη βοηθήσουν.

Παρόλο που η δική μας περίληψη, συμπυκνωμένη και αφαιρετική, δεν καταφέρνει να μεταδώσει πολλά από την ονειρική μαγεία και την ποίηση του παραμυθιού που χαρακτηρίζει το βιβλίο, ούτε βέβαια αποκαλύπτουμε πολλά σχετικά με όλα τα πρόσωπα και τις παράλληλες ιστορίες που παρεμβάλλονται στην κύρια ροή της αφήγησης, η συγγραφέας πετυχαίνει να χειριστεί με θαυμαστή επάρκεια το σύνθετο υλικό της. Αυτό που μας άρεσε περισσότερο είναι εκείνες οι στιγμές όπου η Κωνσταντίνα Κοράκη κατορθώνει να δημιουργήσει την αφηγηματική μαγεία μιας πραγματικότητας που είναι και δεν είναι πραγματικότητα, που είναι ταυτόχρονα και όνειρο και παραμύθι.

Σ’ ολόκληρο το βιβλίο οι σελίδες κυλούν γοργά, η αφήγηση ρέει ανεμπόδιστα, ομαλά και γοητευτικά, ενώ οι χαρακτήρες που μας παρουσιάζονται είναι συμπαθείς και ενδιαφέροντες. Η ηρωική έφεση της εφηβικής ηλικίας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των νέων που θέλουν να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον κόσμο, συνδυάζονται επιτυχημένα με τον διεισδυτικό στοχασμό, με πολύ ενδιαφέροντες προβληματισμούς σχετικά με τις συμπεριφορές των ανθρώπων και την κατάσταση της ζωής τους.

Εν ολίγοις, «Η Ανταριασμένη – Οι φίλοι και τα Κτήρια» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια του αναγνώστη και προσφέροντας ένα ταξίδι με τη φαντασία, ένα ψηλάφισμα στο αλλόκοτο, εκεί όπου αποκαλύπτεται το χάσμα ανάμεσα στον άνθρωπο και στα όνειρά του…