Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Οι μορφές του Φον

Ποιος είναι ο φοβερός Φον; Πώς επηρεάζει τα παιδιά; Με ποιον τρόπο τρυπώνει στην ψυχή; Μπορεί να αντιμετωπιστεί τελικά;

Το νέο παιδικό βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. Στις σελίδες του εμφανίζεται ο Φον, άλλως ο φόβος, που γίνεται ισχυρότερος όσο τα παιδιά φοβούνται και παίρνει διάφορες μορφές, ανάλογα με τον φόβο του κάθε παιδιού. Άλλοτε ως κάποιο τερατάκι, άλλοτε ως ποδήλατο, τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα, οι κεραυνοί και, φυσικά, το σκοτάδι αποτελούν ορισμένες από τις μορφές που παίρνει ο Φον και γίνεται πιο δυνατός, όσο τα παιδιά φοβούνται, φωλιάζοντας μέσα τους.

Μπορεί να βρεθεί κάποιο παιδί που να μην φοβάται; Μπορούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο, ώστε ελεύθερα να ζουν την καθημερινότητά τους; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο;

Η Γιώτα Αλεξάνδρου, που έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές, παρουσιάζει μια μικρή ιστορία με σκοπό όχι απλώς να διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες, αλλά να τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι ο φόβος υπάρχει εφόσον ο καθένας του δίνει το περιθώριο να υπάρχει. Κάθε φοβία καλό είναι να αντιμετωπίζεται για να αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο από έναν περιορισμό που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Η συγγραφέας με ωραία κείμενα, ευστόχως τοποθετημένα, παρουσιάζει μια διδακτική ιστορία για να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες – αλλά και τους μεγαλύτερους.

Η Γιώτα Αλεξάνδρου αγαπούσε από παιδί τις ιστορίες. Γι’ αυτό σκαρφιζόταν παραμύθια που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο. Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, μουσικοκινητικής αγωγής και αφήγησης παραμυθιών. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα, υπηρετεί ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της SCBWI Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators). Για το παραμύθι «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων» τιμήθηκε με τον Α΄ Έπαινο Παραμυθιού από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου το 2013. Για την ιστορία «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012. Για το παραμύθι «Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών» τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008.

Η Αιμιλία Κονταίου γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1984. Είναι πτυχιούχος της σχολής Επισκεπτών-Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ. Αθηνών. Αποφοίτησε, επίσης, με έπαινο από τις σχολές ΑΚΤΟ από το τμήμα κόμικς-καρτούν και σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων με εκδοτικούς οίκους.