«Ζήτημα 1ο

Τι χρώμα έχει ο ήλιος όταν τον κοιτάζει κανείς από το διάσημα;

Εξηγήστε γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος.

Ζήτημα 2ο

Σε ποιο υψόμετρο βρίσκεται το σύννεφο πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το Μπλούμπερι; Εμπλουτίστε την απάντησή σας με μερικές θεμελιώδεις αρχές ατμοσφαιρικής δυναμικής.»

Αυτό το πρόχειρο διαγώνισμα υποτίθεται ότι θα ήταν εύκολο, σκέφτεται απελπισμένος ο Τρίσταμ. Αλλά ο «χειρότερος μαθητής του κόσμου» δυσκολεύεται να απαντήσει. Ο Τρίσταμ και οι φίλοι του, ο Τομ και η Μυρτίλη, ζούνε σε ένα σύννεφο πάνω από ένα ηφαιστειογενές νησί. Το Μπλούμπερι «χτίστηκε» ως καταφύγιο προστασίας από τον εχθρό, τον μέγα Τύραννο που απειλεί να κατακυριεύσει όλες τις πολιτείες του ουρανού αλλά και τη Γη. Το σχέδιό του, όπως ανακαλύπτουν τα παιδιά, είναι καλοστημένο. Γιατί ο Τύραννος δε βασίζεται τόσο στα στρατιωτικά μέσα αλλά στην άγνοια και την αμάθεια των υπηκόων του. Τίποτα πιο εύκολο από το να χειραγωγείς ανθρώπους με άγνοια. Τους αφήνεις να αυτοκαταστραφούν καθώς φέρονται σαν παιδιά. Μαθαίνουν ότι αλλάζουν το κλίμα της Γης σε επικίνδυνο βαθμό, αλλά δε γνωρίζουν σε βάθος τι σημαίνει αυτό. Δεν ξέρουν τίποτα για τη σύσταση της ατμόσφαιρας, για τις συνθήκες που διατηρούν τον πλανήτη μας ζωντανό ούτε για τη λεπτή ισορροπία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, μια ισορροπία που δεν έχει κανένας άλλος πλανήτης (άλλος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι πυρωμένος κι άλλος παγωμένος) και που ο άνθρωπος απειλεί να διαταράξει. Ο Τύραννος είναι παντοδύναμος και δεν αργεί να φτάσει στο Μπλούμπερι. Ο Τρίσταμ και ο Τομ φυγαδεύονται σε άλλη πολιτεία και αγωνίζονται να σώσουν τη Μυρτίλη, που έχει πέσει στα χέρια του Τυράννου, και να ανατρέψουν, τελικά, τα σχέδια του Τυράννου.

Το μυθιστόρημα αυτό συνδυάζει θαυμάσια τη μυθοπλασία και τη γνώση. Η μυθοπλασία παραπέμπει στα φανταστικά και νεανικά μυθιστορήματα, αλλά εδώ το υπερφυσικό στοιχείο ανοίγει την πύλη εισόδου σε βασικές γνώσεις Φυσικής και Αστροφυσικής. Ο αναγνώστης πετάει στα σύννεφα, μαζί με τους ήρωες των νεφών, αλλά οι πτήσεις του τον προετοιμάζουν για να διαβάσει τις επιστημονικές πληροφορίες που δίνονται στις σελίδες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου. Τα κείμενα αυτά είναι αριστοτεχνικά γραμμένα. Απαντούν σε ερωτήματα όπως: γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος το πρωί και μαύρος το βράδυ, γιατί τα σύννεφα είναι άσπρα, τι είναι γαλαξίας, ποιοι είναι οι κοντινοί μας πλανήτες, πότε και πώς γεννήθηκε το Σύμπαν, πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ζωής στη Γη; Ακόμη και ο πιο αδιάφορος για αυτά τα θέματα αναγνώστης θα παρασυρθεί και θα μαγευτεί. Είναι αυτό ακριβώς που λείπει από την εκπαίδευση στο σχολείο: η μαγεία. Ίσως γι’ αυτό ο Τύραννος ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει. Η γνώση που δεν μας αγγίζει συναισθηματικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης. Αν διάβαζαν οι ηγέτες του κόσμου τον «Πρίγκιπα των Νεφών» μπορεί και να προσγειώνονταν στην πραγματικότητα και να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Προς το παρόν, ας ελπίσουμε σε περισσότερα νεανικά βιβλία που συνδυάζουν εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση και ευφάνταστη μυθοπλασία.

Ο Κριστόφ Γκαλφάρ γεννήθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Πήρε το διδακτορικό του στο Καίμπριτζ με εποπτεύοντα καθηγητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου που τιμήθηκε με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας. «Ο Πρίγκιπας των Νεφών» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.