Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Η συμφιλίωση με το παρελθόν

Ο Βάλτερ Βελτρόνι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1955. Υπήρξε εκδότης της καθημερινής εφημερίδας «L’Unita». Το 1987 εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην ιταλική Βουλή, ενώ το 1996 εκλέχτηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην πρώτη κυβέρνηση Prodi διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργός Αθλητισμού. Εκλέχτηκε Δήμαρχος της Ρώμης το 2001 και το 2006, ενώ το 2007 ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας. Είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. «Η ανακάλυψη της αυγής» είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα, όπου ο ήρωας, ο Τζοβάνι, αρέσκεται στο να παρακολουθεί καθημερινά το πρώτο φως της αυγής, αφουγκράζεται την πρωινή αύρα, ηρεμεί και αναζητεί τον εαυτό του. Η οικογένειά του βρίσκεται σε ημιδιαλυμένη κατάσταση, η μητέρα απουσιάζει διαρκώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο γιος είναι μοναχικός και μελαγχολικός, η κόρη βρίσκεται αιχμαλωτισμένη στις κρίσεις που της προκαλεί το σύνδρομο Ντάουν, ενώ ο ίδιος είναι συχνά βυθισμένος στις σκέψεις του. Όταν όλη η οικογένεια του ήρωα απουσιάζει από το σπίτι για μεγάλο διάστημα, ο Τζοβάνι βρίσκει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο παρελθόν του. Επαναφέρει στη μνήμη του την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του, την ημέρα που ο πατέρας του έφυγε ξαφνικά και δεν ξαναγύρισε. Πηγαίνει στο πατρικό του σπίτι, που έχει γίνει έρμαιο του χρόνου και βηματίζει στα δωμάτια, γεμάτος αναμνήσεις. Περιπλανώμενος στον χρόνο, αποφασίζει να σχηματίσει στο τηλέφωνο τον αριθμό που είχε μικρός στο ίδιο ακριβώς σπίτι και που λογικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Όμως ξαφνικά, αφού πάρει και το τελευταίο νούμερο, ακούει τη γραμμή να καλεί. Μια παιδική φωνή ακούγεται από την άλλη πλευρά. Δεν αργεί ν’ αντιληφθεί πως στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου είναι ο ίδιος του ο εαυτός πριν από τριάντα χρόνια, λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του πατέρα του. Τότε, με την βοήθεια του νεαρού εαυτού του, επιδίδεται στην αναζήτηση του πατέρα του, στην ανακάλυψη της δικής του αυγής.

Το έργο του Βάλτερ Βελτρόνι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα. Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα. Κυρίαρχο στοιχείο του κειμένου είναι η αφήγηση, ενώ οι διάλογοι είναι πολύ λίγοι, τοποθετημένοι, όπου χρειάζεται. Επίσης, ο συγγραφέας δίδει στον ήρωα το τέχνασμα του παντεπόπτη αφηγητή, προκειμένου να εκφράσει, αλλά και να απελευθερωθεί από τις σκέψεις του. Γεγονός είναι πως το κείμενο έχει αδυναμίες ως προς τη δομή του, κάνει συχνές αναδρομές στο παρελθόν ή δίνει μεγάλη έκταση σε πρόσωπα και πράγματα που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την καθημερινότητα του ήρωα. Παρόλα αυτά το εν λόγω βιβλίο μπορεί να αποτελέσει για τον αναγνώστη μια ευχάριστη συντροφιά.

«Η ανακάλυψη της αυγής» είναι ένα μυθιστόρημα που αναδίνει την ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιώνεται με το παρελθόν του και πώς η απομάκρυνση από τις ρίζες οδηγεί τον καθένα σε μια άνυδρη πραγματικότητα. Τέλος, η μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη είναι καλή, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στο βιβλίο, αφήνοντας όμως εκτεθειμένα τα αδύναμα σημεία του κειμένου.