Σκέψεις με χρώματα, σχήματα και σχέσεις μεταξύ αριθμών

Ο Ντάνιελ Τάμετ έχει αναγνωριστεί ως «μία από τις εκατό εν ζωή μεγαλοφυΐες» από μια ομάδα ειδικών το 2007. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, του οποίου τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Η αυτοβιογραφία του, με τον τίτλο «Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα», έλαβε το βραβείο του «Καλύτερου βιβλίου για νεαρούς ενήλικες» από την Αμερικανική Εταιρεία Βιβλιοθηκών το 2008. Το 2012 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών. Μιλάει δέκα γλώσσες και ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και ποιημάτων, καθώς και με τη μετάφραση ποίησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε στην αγάπη του για τα μαθηματικά, τα οποία όπως ο ίδιος δήλωσε βρίσκονται παντού στη ζωή του. Τα ακριβή του λόγια ήταν: «Παιδί, οι αριθμοί με καθησύχαζαν, ήταν φίλοι μου. Σήμερα με παθιάζουν και με κινητοποιούν, αλλά τους αντιμετωπίζω με το βλέμμα του συγγραφέα, από κάποια απόσταση. Βρίσκομαι περισσότερο στο χώρο της μαθηματικής λογοτεχνίας παρά των μαθηματικών».

Το βιβλίο του «Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα» είναι τα απομνημονεύματά του που αφορούν την ιδιαιτερότητα του καθώς τυγχάνει να είναι αυτιστικός και την απίστευτη ικανότητά του στα μαθηματικά και στην απομνημόνευση. Ο Tammet έχει μια μορφή αυτισμού που είναι γνωστή ως σύνδρομο Asperger, το οποίο ευθύνεται για τα  ελλείμματα στις επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητές του. Επίσης, χαρακτηρίζεται από περιορισμένα ενδιαφέροντα, εμμονές, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, παράλογες ανησυχίες, από μη κατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά και αλληλεπίδραση με τους άλλους, από αδέξιες και ασυντόνιστες κινήσεις. Επιπλέον, έχει το σύνδρομο Savant, την οποία πάθηση συναντούμε στο ρόλο που υποδύεται ο Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία “Rain man”. Όσοι έχουν αυτό το σύνδρομο εμφανίζουν κάποιας μορφής πνευματική αναπηρία σε μερικούς τομείς, αλλά όμως έχουν εξαιρετικές ικανότητες σε άλλους τομείς, όπως στη μνήμη, στα μαθηματικά, στην τέχνη, στη μουσική. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο του, το οποίο αποτελεί μια αυτοβιογραφία, ο Tammet χαρακτηρίζεται και από συναισθησία, μια σπάνια νευρολογική πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα την ικανότητα να βλέπει τα γράμματα και τους αριθμούς σε χρώματα, σχήματα, κινήσεις και υφές. Είναι πραγματικά κάτι αξιοθαύμαστο. Έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει να μιλάει άπταιστα ξένες γλώσσες μέσα σε μια εβδομάδα και να επιλύει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα μονομιάς. Στο βιβλίο εξηγεί πώς τα καταφέρνει. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει και τις αδυναμίες του, όπως για παράδειγμα την ανάγκη του για τάξη και ρουτίνα σε υπερβολικό βαθμό. Καθημερινά καταναλώνει την ίδια ακριβώς ποσότητα δημητριακών και πριν βγει από το σπίτι του μετράει πόσα ρούχα φοράει.

Η ιδιαίτερη αξία του βιβλίου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι μας παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα σύνδρομα αυτά από μια εσωτερική οπτική του ίδιου του ατόμου που το χαρακτηρίζουν, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μοναδική εικόνα και αποτύπωση των εμπειριών και βιωμάτων του. Επικεντρώνεται κυρίως στις μοναδικές και αξιοθαύμαστες ικανότητές του τις οποίες περιγράφει ενδελεχώς και μας προσφέρει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά του και να τον χαρακτηρίσουμε θαυμαστό άνθρωπο. Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια ο οποίος φαντάζει εντελώς διαφορετικός σε μας, αλλά ιδιαίτερα συναρπαστικός και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εντέλει, η διαφορετικότητα στη λειτουργία του νου αλλά και γενικότερα, είναι αυτή που μας χαρίζει καινούργιες οπτικές γωνίες αντίληψης των πραγμάτων, συνεπώς διεύρυνσης της σκέψης μας και του πνεύματός μας.