Τίποτα καλύτερο δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα βιβλίο με μήνυμα την υγιεινή διατροφή. Χωρίς ούτε ένα «πρέπει», ούτε μια αναφορά στον όρο «μεσογειακή διατροφή» ή «παχυσαρκία», οι συγγραφείς μάς προσφέρουν ένα «κλασικό» παραμύθι. Με τους καλούς και τους κακούς, με την καλή νεράιδα και την κακιά μάγισσα. Με τέχνη, φαντασία και χιούμορ, όμως, αναδεικνύονται πολλές πτυχές του θέματος «διατροφή». Η σημασία της για την υγεία αλλά και η οικονομική, κοινωνική και πολιτική της διάσταση.

Στη χώρα της Ροδαλής Χαράς όλοι ζούνε ευτυχισμένοι, ροδαλοί και δραστήριοι γιατί τρέφονται με τις θαυμάσιες γεύσεις της μαγείρισσας Ροδαλόγευστης. Η σπεσιαλιτέ της είναι η κερασόπιτα αλλά και η καροτόσουπά της δεν πάει πίσω. (Ευτυχώς δε μιλάμε για καρότα και μπρόκολα στα παιδιά αλλά για πιο λαχταριστές γεύσεις που μπορούν να είναι και υγιεινές). Ένας μυστικός θησαυρός, η μαγική πυραμίδα, δίνει δύναμη στο βασίλειο και φυλάσσεται καλά από εκατό ακοίμητους φρουρούς. Αλίμονο όμως. Η Μάγισσα Στριγλυκερίδιους, από το βασίλειο της Σκοτεινής Μπόχας, καραδοκεί. Θέλοντας να εκδικηθεί τον βασιλιά Ροδαλοαίματο γιατί την είχε απαρνηθεί όταν εκείνη του προσέφερε το χέρι της με το έτσι θέλω, βάζει σκοπό να κυριεύσει το βασίλειό του και να κλέψει την πυραμίδα. Προσλαμβάνει στην υπηρεσία της τον διάσημο διαφημιστή Λιποδίαιτους, με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό, για να εισάγει στη Ροδαλή Χαρά τη μόδα του φαστ φουντ.

Ω, τι πειρασμός ένα τεράστιο σάντουιτς με τηγανητά μούρα περιχυμένα με ροζ τυρί! (Ναι, τόσο πλαστικές και κιτς είναι οι γεύσεις του ταχυφαγείου του Λιποδίαιτους, αλλά φαντάζουν τόσο εντυπωσιακές.) Ουρές κάνουν οι Ροδαλοχωρίτες για να γευτούν τις νέες λιχουδιές. Ο Λιποδίαιτους όμως δε σταματά εδώ. Στήνει μια τέλεια διαφημιστική εκστρατεία, θα λέγαμε με όρους marketing, κατά της υγιεινής ζωής με συνθήματα όπως «η καλύτερη γυμναστική είναι ο ύπνος», «τρώτε όρθιοι», «το ελαιόλαδο λερώνει», «τρώτε γρήγορα» και «βλίτο είσαι να τρως βλίτα;». Η Μάγισσα Στριγλυκερίδιους κλέβει, έτσι, την ενέργεια του βασιλιά και των υπηκόων του, τους κοιμίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ευτυχώς που ο γιος του βασιλιά και η κόρη της μαγείρισσας καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ολοένα και πιο μαμούχαλους Ροδαλοχωρίτες και με τη βοήθεια της καλής νεράιδας θα αναλάβουν δράση.

Πολύ ωραία οι συγγραφείς εμφανίζουν τα θύματα του φαστ φουντ ως στερημένους από κάθε ενέργεια και πνευματική εγρήγορση. Όλοι έχουμε κάτι από τους Ροδαλοχωρίτες. Δεν καταλαβαίνουμε τι μας κάνει η διαφήμιση και η άκριτη κατανάλωση προϊόντων που φαίνονται ωραία και προσφέρονται σε ακόμη πιο ωραίες συσκευασίες. Οι Έλληνες δεν διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα στα προϊόντα διατροφής που αγοράζουμε, λένε οι στατιστικές. Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής όμως είναι και ενεργός πολίτης. Δεν τρώει ό,τι του σερβίρουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό μας λένε οι συγγραφείς.

Εξαιρετική, όπως πάντα, η εικονογράφηση της Δενεζάκη, με τις λεζάντες, τις επιγραφές και τα συνθήματα διάσπαρτα μέσα στις ζωγραφιές να λειτουργούν σαν ένας χάρτης για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού. Ένα πανηγύρι αισθήσεων. Ένα στυλ εικονογράφησης που συνδυάζει το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Θέλεις να μελετήσεις την κάθε σελίδα, εικόνα και κείμενο σε αρμονία. Στο τέλος παρατίθενται έξυπνες σπαζοκεφαλιές και δραστηριότητες.

Η Έρρικα Παπαβενετίου είναι γιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ενώ παράλληλα ειδικεύτηκε  στην Ομοιοπαθητική την οποία ασκεί ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο. Εστιάζει την έρευνά της στη Διατροφή και στην παιδική παχυσαρκία. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας. Της αρέσει να γράφει και να διηγείται παραμύθια. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο, ενώ ετοιμάζει για έκδοση το δεύτερο.

Η Λιάνα Δανεζάκη έχει επιμεληθεί και εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία και λευκώματα για μικρούς και μεγάλους. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της αφορά την εκπαίδευση. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.