Eικονογράφηση: Nτανιέλα Σταματιάδη

Έχθρα βαθιά, μίσος και φθόνος χωρίζει τους δυο πρωταγωνιστές της χριστουγεννιάτικης ζαχαροπλαστικής: τον φον Κουραμπιέ και τον κόμη Μελομακαρόνη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δυο ξιπασμένοι αρχηγοί οργανώνουν το στρατό τους και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, διεκδικώντας τα πρωτεία στις προτιμήσεις μικρών και μεγάλων. Καμία παρέμβαση από τους διπλωμάτες Μπακλαβάτ-Σιρόπ και Δίπλα-δίπλα δεν φέρνει αποτέλεσμα. Οι μονομάχοι αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για μια ακόμη χρονιά ξεχύνονται με πολεμικές ιαχές στο δρόμο προς τα ζαχαροπλαστεία. Μια σφοδρή χιονοθύελλα όμως ξεσπάει, σκεπάζει τα πάντα με χιόνι και οι δυο αντίπαλοι ξεστρατίζουν και χάνονται σε ένα μεγάλο δάσος. Ο δρόμος της επιστροφής αβέβαιος. Ο Κουραμπιές και ο Μελομακαρόνης αναγκάζονται να πορευτούν μαζί. Πώς όμως θα ξεπεράσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια; Το βαθύ σκοτάδι, το τσουχτερό κρύο, το φουσκωμένο ποτάμι και το λιβάδι με τα τριαντάφυλλα με τα μεγάλα αγκάθια; Κάθε πλάσμα του δάσους που προσφέρεται να τους βοηθήσει τους ζητάει και κάτι. Μια μικρή θυσία. Πώς θα αντιδράσουν οι φαντασμένοι ήρωες; Θα σωθούν και, αν ναι, με τι κόστος; Θα βγούνε χαμένοι ή κερδισμένοι;

Αυτό είναι σχετικό, μοιάζει να μας λέει ο συγγραφέας. Χάνοντας κάτι από αυτά που εσύ νομίζεις ότι σε κάνουν ξεχωριστό και σπουδαίο πλησιάζεις ένα βήμα πιο κοντά στον αληθινό σου εαυτό. Και αν καταλήξεις να χάσεις όλα όσα απαρτίζουν την αστραφτερή πανοπλία της κοινωνικής σου ταυτότητας, αν μείνεις γυμνός από τα επιτεύγματα και τα στολίδια σου (στην περίπτωση των ηρώων, από αμύγδαλα, άχνη, μέλι και καρύδια) τότε τι απομένει από σένα; Το τίποτα ή η ουσία του εαυτού σου; Μάλλον η ουσία που είναι αυτή που σε φέρνει και κοντά στους άλλους. Ένα κομμάτι ζύμη τελικά απομένει. Μοιάζει με την πρώτη ύλη των Πρωτόπλαστων. Ο φον Κουραμπιές και ο κόμης Μελαμακαρόνης μάς μοιάζουν περισσότερο από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.

Αξιοποιώντας την κλαστική φόρμα του κλιμακωτού παραμυθιού, ο συγγραφέας φτιάχνει ένα σύγχρονο παραμύθι, με το μήνυμα των Χριστουγέννων για αγάπη, αλληλεγγύη και ειρήνη να περνά μέσα από το δύσκολο μονοπάτι της αυτογνωσίας. Αλλά αυτά δεν τα σκέφτεσαι παρά αφού κλείσεις το βιβλίο και ετοιμάζεσαι να τσιμπήσεις από την πιατέλα ένα μίνι μελομακάρονο συρρικνωμένο για να περάσει το τεστ του θερμιδομετρητή.

Η εξαιρετική εικονογράφηση δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο, όχι μελωμένο ή πασπασλισμένο με άχνη αλλά μάλλον παραμορφωμένο. Είναι οι πρωταγωνιστές, μικροί στο μέγεθος, που τα βλέπουν όλα μεγάλα; Ή είναι η αλαζονεία τους που αλλοιώνει το σχήμα και το μέγεθος του κόσμου; Πάντως η ατμόσφαιρα είναι ονειρική και η σύνθεση των εικόνων ευρηματική. Το βιβλίο είναι σκληρόδετο και υψηλής αισθητικής στο σύνολό του.

Ο Κυριάκος Χαρίτος γεννήθηκε στη Χαλκιδα το 1977. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός στη θεατρική ομάδα Shifting Sands. Έχει δημοσιεύσει κείμενα στα περιοδικά Οδός Πανός και Εντευκτήριο. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

Η Ντανιέλα Σταματιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Το 1997 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με ειδικότητα στη ζωγραφική και στη χαρακτική. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ασχολείται επαγγελματικά από το 1998. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 35 παιδικά βιβλία.