«Άλλωστε και η διαίσθηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από συμπυκνωμένη εμπειρία» (σελ. 79)

Ο Σουηδός μυθιστοριογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Jan Arnald (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Arne Dahl) γεννήθηκε το 1963 στη Σωλεντούνα, βόρεια της Στοκχόλμης. Είναι συχνός συντάκτης στην εφημερίδα Dagens Nyheter. Με το πραγματικό του όνομα έχει εκδώσει τα έργα: Chiosmassakern (μυθιστόρημα, 1990), Nalkanden (ποιητική συλλογή, 1992), Genrernas tyranni (δοκίμιο, 1995), 3 variationer (πρόζα, 1996), Klä i ord (διηγηματική συλλογή, 1997), Barbarer (μυθιστόρημα, 2001), Maria och Artur (μυθιστόρημα, 2006), Intimus (μυθιστόρημα, 2010). Με το καλλιτεχνικό του όνομα έχει κυκλοφορήσει τα έργα της σειράς με την Ομάδα Άλφα: Misterioso, Μίσος και αίμα, Τυχαίο θύμα, Τα μπλουζ της Ευρώπης, Πρελούδιο θανάτου, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Dödsmässa (2004), Mörkertal (2005), Efterskalv (2006), Himmelsöga (2007). Από τη σειρά με τη μυστική ειδική μονάδα στη Europol, Ομάδα Opcop, η τετραλογία: Κινέζικοι ψίθυροι, Μουσικές καρέκλες, Blindfold, Last couple out. Όλα τα βιβλία των περιπετειών της Ομάδας Άλφα μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, πούλησαν πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφέρθηκαν με επιτυχία στη σουηδική, στην αγγλική μικρή οθόνη, και προβάλλονται σε περίπου 40 χώρες ακόμη. Το εν λόγω βιβλίο πρόκειται να μεταφερθεί στη βρετανική τηλεόραση, ενώ τα υπόλοιπα τρία βιβλία της σειράς με τους δύο πρωταγωνιστές ήδη κυκλοφορούν με τους τίτλους Inland, Mittvatten και Ελευθερία.

Ένα κυριακάτικο πρωινό του Οκτωβρίου ο αστυνομικός επιθεωρητής με ειδικές αρμοδιότητες Σάμουελ (Σαμ) Μπέργερ και οι συνάδελφοί του, η Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ ή αλλιώς Ντίαρ  από την ειδική αστυνομική δύναμη και ο Κριστόφερ Έκμαν, επισκέπτονται ένα αγροτόσπιτο στα περίχωρα του προαστίου Μέρστα της Στοκχόλμης βρισκόμενοι στα ίχνη ενός καθ’ έξη δολοφόνου. Ο προϊστάμενος του Σαμ, αρχιεπιθεωρητής Άλαν Γκούντμουντσον, δεν χάνει ευκαιρία να μπαίνει τροχοπέδη στις έρευνες του Σαμ. Στην αναζήτηση των υπόπτων τον βοηθούν ο επικεφαλής του εγκληματολογικού Ρόμπιν και οι συνάδελφοί του, η Μάγια, η Σύλβια Άντερσον και ο Σαμίρ. Η δεκαπεντάχρονη Έλεν Σάβινγκερ απήχθη έξω από το γυμνάσιό της στο Έστερμαλμ της Στοκχόλμης πριν από τρεις εβδομάδες. Αγνοούνται επίσης οι συνομήλικές της κοπέλες Γιόνα ‘Ερικσον και  Γιούλια Άλμστρεμ. Ο Σαμ με διαλυμένη προσωπική ζωή έχει αποκτήσει δύο δίδυμα παιδιά, τον Μάρκους και τον Όσκαρ, με την πρώην σύντροφό του Φρέγια Λίντστρεμ. Η προστατευόμενή του Ντίαρ έχει κι αυτή δύο μικρά παιδιά, τον Γιόνε και τη Λίκε. Όταν στις έρευνες εισέρχεται και η Μόλι Μπλουμ από την Υπηρεσία Ασφαλείας, ο Σαμ αναγκάζεται να φέρει στο φως βαθιά θαμμένους προσωπικούς δαίμονες, αν θέλει να αποκρυπτογραφήσει το ζοφερό προσωπικό μήνυμα του δολοφόνου, πριν όλα τελειώσουν.

Το μυθιστορηματικό θρίλερ και διεθνές μπεστ σέλερ που κόβει την ανάσα με τις αναπάντεχες ανατροπές της πλοκής αποτελείται από τέσσερα διακριτά μέρη, τα οποία υποδιαιρούνται σε 37 κεφάλαια. Ο Ian Rankin το βρίσκει συναρπαστικό, ο συγγραφέας Peter James θεωρεί ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή, αβίαστη γραφή με τρομερό ρυθμό κάνοντας το βιβλίο μια αμαρτία στην οποία υποκύπτεις από την πρώτη αράδα και δεν μπορείς στιγμή να ξεφύγεις από τη σαγήνη του. Ο συγγραφέας Mark Billingham θεωρεί τον Άρνε Νταλ ως έναν από τους πραγματικά σπουδαίους συγγραφείς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Το αναγνωστικό κοινό θα απολαύσει τη γρήγορη, κινηματογραφική πλοκή και τις νέες αφηγηματικές διαστάσεις που ανοίγονται δημιουργώντας ένα γοητευτικό βάθος στο έργο. Οι καλοσχεδιασμένοι διάλογοι και οι οξυδερκείς συλλογισμοί των χαρακτήρων με φόντο την ασταμάτητη σκανδιναβική βροχή οικοδομούν το στοιχείο της αγωνίας που κυριαρχεί στο έργο, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν ένα αίσθημα διαρκούς ανησυχίας στον αναγνώστη. Με τη γνωστή δεξιοτεχνία του, ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνει έξοχα στην αφήγηση τις υπέροχες λεπτομέρειες και την ψυχολογική διορατικότητα των δύο κεντρικών ηρώων προσεγγίζοντας ένα άρτιο λογοτεχνικά επίτευγμα.