Το παρελθόν κρύβει την αλήθεια

Η Βρετανή Ann Cleeves εργάστηκε ως δικαστική επιμελήτρια, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών, αλλά και στην ακτοφυλακή, προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων. Το 2006 κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Duncan Lawrie Dagger της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, για το βιβλίο της “Raven Black”. Ζει και εργάζεται στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. H ιστοσελίδα της είναι www.anncleeves.com.

Το «Ένοχο παρελθόν» είναι το τρίτο, κατά σειρά έκδοσης, μυθιστόρημα της Ann Cleeves με πρωταγωνίστρια τη Βέρα Στάνχοουπ. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που η Τζίνι Λονγκ καταδικάστηκε για το φόνο ενός κοριτσιού. Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, η Τζίνι αυτοκτονεί και ξαφνικά προκύπτουν νέα στοιχεία για τη δολοφονία. Στη μικρή κοινότητα, όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, ο κόσμος έχει θορυβηθεί, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι ο δολοφόνος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Η ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, μακριά από τον χώρο δράσης της και το σπίτι της, θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση. Λίγες ημέρες αργότερα βρίσκεται νεκρός  ένας νεαρός. Η αναστάτωση γίνεται ακόμα πιο έντονη και η Βέρα Στάνχοουπ θα έρθει αντιμέτωπη με το «Ένοχο παρελθόν» πολλών προσώπων, τις αντιδικίες, τους πόθους και τον φθόνο, προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τις δυο δολοφονίες.

Η Ann Cleeves επιτυγχάνει και πάλι να μας δώσει ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο ίντριγκα, σασπένς και μυστήριο. Διατηρώντας τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ηρωίδας, στήνει ένα σκηνικό χωρισμένο σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος, μας παρουσιάζει τα πρόσωπα –πλην της ηρωίδας και του βοηθού της–, που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και το σκιαγράφημα των προσωπικοτήτων τους. Στο δεύτερο μέρος, εισάγει την ηρωίδα της στην πλοκή, δίνοντάς μας την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Βέρα Στάνχοουπ, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Στο τρίτο μέρος, στην τελευταία, κατά μία έννοια, πράξη, η Ann Cleeves, αφού παρουσιάσει συνοπτικά τις αντιδράσεις και τις κινήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας, μπαίνει στην τελική ευθεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το έχω ξαναγράψει και το γράφω και σε τούτο το κείμενο: ο τρόπος της πλοκής, η αφηγηματική τεχνική, η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων, αλλά και το ότι ο αναγνώστης δεν υποψιάζεται τον δολοφόνο –κάτι που πάντοτε παίζει σημαντικό ρόλο για μένα–, κάνουν τα βιβλία της Ann Cleeves, ανάμεσά τους και το «Ένοχο παρελθόν», να συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.