Μια θαλασσινή περιπέτεια

Είναι ορισμένες φορές που ο αναγνώστης πιάνει ένα μικρό βιβλίο στα χέρια και πιθανόν αναρωτιέται: «πόσα μπορεί να περιγράψει και να μεταδώσει ένα τόσο μικρό βιβλιαράκι;». Όμως δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που σ’ ένα μικρό τόμο ανακαλύπτουμε μια εξαιρετική ιστορία, μια ιδιαίτερη τεχνική, μια ανυπέρβλητη έλξη.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το βιβλίο του Ρομπέρτο Αρλτ «Ένα τρομερό ταξίδι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές. Το πλοίο Blue Star πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό με ένα πλήθος επιβατών. Ξαφνικά κάποια αντικείμενα αξίας χάνονται, έπειτα κάποιος βρίσκεται νεκρός, ενώ παράλληλα ο ξάδερφος του αφηγητή, παραληρώντας ακατάπαυστα, διατυμπανίζει στους υπολοίπους ότι μεγάλες κακουχίες πρόκειται να συμβούν στο συγκεκριμένο ταξίδι.

Ο αφηγητής που στέκει παρατηρητής των γεγονότων, ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα, η οποία του υπόσχεται μια ζωή γεμάτη αγάπη και φροντίδα. Ο ίδιος, διωγμένος κατά κάποιο τρόπο από την πόλη του, βρίσκει την ελπίδα στο πρόσωπο αυτής της γυναίκας. Όμως τα περιστατικά που θα ακολουθήσουν θα αλλάξουν ριζικά όχι μόνο τις ζωές των επιβατών, αλλά και τις αντιλήψεις τους για την πραγματικότητα που μέχρι τώρα γνώριζαν.

Το βιβλίο του Ρομπέρτο Αρλτ είναι ένα εξαιρετικό έργο. Αφού ο συγγραφέας συνθέτει με προσοχή την ιδιοσυγκρασία των ηρώων του, περισσότερο δε του ίδιου του αφηγητή, στη συνέχεια σκηνοθετεί ένα σκηνικό της περιπέτειας του ταξιδιού, επενδυμένο με στοιχεία του φανταστικού είδους, αλλά και του αστυνομικού μυστηρίου. Μια σύνθεση –και σύνδεση– που πραγματικά κερδίζει το έντονο ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή. Ο Αρλτ δεν καταφεύγει σε πομπώδεις εκφράσεις και λογοτεχνικούς θεατρινισμούς για να πει εκείνο που επιθυμεί, παρά με άμεσο τρόπο στοχεύει κατευθείαν στην ουσία της υπόθεσης και στην εξέλιξη της ιστορίας. Από τα μεγαλύτερα προτερήματα του συγγραφέα, που εμφανίζεται και στην παρούσα νουβέλα, είναι το σκωπτικό του ύφος για την «πραγματικότητα των άλλων», την οποία παλεύει να αφουγκραστεί και να αποδεχθεί. Τέλος, οι διάλογοι του κειμένου είναι ουσιώδεις, περιπαικτικοί, ευχάριστοι.

Μια ιδιαίτερη νουβέλα, που αξίζει τον κόπο να διαβάσετε, γιατί είναι ευχάριστη, άρτια σε υπόθεση και τεχνική και σίγουρα θα σας αποζημιώσει για το χρόνο που θα διαθέσετε. Επίσης, προσωπικά συγχαίρω τις εκδόσεις Ροές για τη σειρά microMEGA που περιλαμβάνει έργα σπουδαίων συγγραφέων, τα οποία με προσοχή και επιμέλεια φτάνουν στο αναγνωστικό κοινό.