Ένα κάρο θαύματα

Το να μεγαλώνει ένα παιδί σήμερα αποτελεί από μόνο του περιπέτεια. Το να μεγαλώνει ένα παιδί σήμερα χωρίς οικογένεια, χωρίς κάποιους που να το αγαπούν και να του το δείχνουν, αποτελεί μεγάλη περιπέτεια.

Ο Ίκαρος Λαμπρίδης δεν έχει μαμά, μπαμπά, γιαγιά, παππού. Το μόνο που έχει είναι η Ελένη-Ιοκάστη Καποδίστρια, η θεία του, και το Αγόρι, που είναι ο παπαγάλος του σπιτιού. Ο Ίκαρος λαχταράει να έχει μια σωστή οικογένεια. Ο πατέρας του όμως σκοτώθηκε σε δοκιμαστική πτήση και η μητέρα του τον εγκατέλειψε, μωρό ακόμη, στη θεία του κι έφυγε στο εξωτερικό.

Ο Ίκαρος μένει στο Παγκράτι, είναι δέκα χρονών, πηγαίνει στην πέμπτη Δημοτικού και είναι άσος στα μαθηματικά. Την ιστορία της οικογένειάς του τη μαθαίνει κάθε Πέμπτη, όταν έρχονται οι φίλες της Ελένης-Ιοκάστης να παίξουν μπιρίμπα. Κάθονται στο καθιστικό γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και παίζουν μιλώντας ασταμάτητα. Φίλοι του είναι η Ξένια, που τα ξέρει πάντα ΟΛΑ, και ο Μίλτος, που γράφει ποιήματα. Ενώ δέχεται μπούλινγκ από έναν συμμαθητή του και τη συμμορία του.

Έχει, λοιπόν, ένα σωρό προβλήματα να αντιμετωπίσει, αλλά και φίλους για να τον βοηθήσουν. Όταν, από καθαρή τύχη, γνωρίσει έναν άστεγο, που θα του σώσει τη ζωή, τον Νώντα, και γίνουν φίλοι, ο μικρός ανακαλύπτει ότι η ζωή έχει πολλές όψεις και οπτικές.

Μήπως οι λύσεις σε όλα όσα τον απασχολούν βρίσκονται στα απλά πράγματα; Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη υπομονή και επιμονή με τους γύρω του; Μήπως αυτό που χρειάζεται είναι ο κόσμος να εξημερωθεί; Είναι εφικτό όμως κάτι τέτοιο;

Η Άλκη Ζέη στο βιβλίο της «Ένα παιδί από το πουθενά» γίνεται παιδί του σήμερα και γράφει μέσα από την απονήρευτη ματιά του για όλα τα θαυμαστά, που συμβαίνουν γύρω του. Αλλά και για όσα το δυσκολεύουν, το προβληματίζουν, το στεναχωρούν. Μαζί του «περπατά» στον σύγχρονο κόσμο, συλλογιέται για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως τους άστεγους, το μπούλινγκ, τον ρατσισμό, τη μετανάστευση, μιλάει για τις αξίες της ζωής, την οικογένεια, την αγάπη, τη φιλία, το νοιάξιμο, την αγάπη.

Και, σύντομα, γύρω από τον Ίκαρο αρχίζουν να συμβαίνουν ένα σωρό θαύματα!