Σχέδιο: Pete Woods

Κρυπτοκρατία – μια μορφή κυβέρνησης, όπου οι πραγματικοί ηγέτες παραμένουν κρυμμένοι ή άγνωστοι.

Για όλους τους οπαδούς των καλών ιστοριών και θεωριών συνωμοσίας, αυτό το κόμικ υπόσχεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το Cryptocracy ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν όταν εννιά οικογένειες κυβερνούν τον κόσμο, η καθεμιά βεβαίως με τη δική της οργάνωση, που και αυτή βασίζεται σε εννιά κύκλους ιεραρχίας. Μετά από μια απόπειρα να σώσουν την ανθρωπότητα από τον εαυτό της, που τελικά δεν λειτουργεί όπως θα ήθελαν, ο «Διευθυντής» Γκράχαμ θα πρέπει να καθαρίσει το χάος που άφησαν οι κατώτεροί του στην ιεραρχία, ενώ παράλληλα χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη για την ανικανότητά τους.

Μέσα από καβγάδες στην οικογένεια, τακτικές ψυχρού πολέμου και αναφορές προφητειών, γίνεται εμφανές το πραγματικό πρόβλημα: οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί…. κάποιος κυνηγάει τους κυνηγούς.

Ο συγγραφέας στήνει μια ιστορία σαν θεατρικό έργο. Με διαλόγους αφήνει την πλοκή να εξελιχθεί, και έχει δημιουργήσει χαρακτήρες μυστηριώδεις, με φιλοδοξίες που αναπτύσσονται ανάλογα με το status κάθε οικογένειας και των ευκαιριών που προκύπτουν. Με χιούμορ και διαφορετικές φωνές, αποκαλύπτει πληροφορίες για την προώθηση της πλοκής, όμως αυτό δεν λειτουργεί απαραίτητα καλά, καθώς δεν υπάρχει συχνά λογική πίσω από αυτό.

Το πρώτο αυτό τεύχος περνά αρκετό χρόνο στο να στήσει έναν κόσμο συνωμοσιών και δράσεων από τα παρασκήνια, καθώς και μια δυνατή αίσθηση ιεραρχίας.

Το σχέδιο είναι απλό, με δυνατές γραμμές και μια παλέτα με σκοτεινά χρώματα. Με κοντράστ και σουρεάλ προσέγγιση, στήνεται μια ατμόσφαιρα που ευνοεί την αίσθηση του παιχνιδιού από τις σκιές. Επίσης ο Woods παίζει ωραία και με τα πάνελ, μοιράζοντας την προσοχή εκεί που πρέπει.

Το Cryptocracy στήνει έναν ενδιαφέροντα κόσμο γεμάτο συνωμοσίες, παρασκήνια, θεωρίες, προφητείες κ.λπ. Χωρίς να παίρνει τον εαυτό του τόσο σοβαρά, στηρίζει τον κόσμο αρκετά καλά και δείχνει τις επιπτώσεις αλλά και τις απρόοπτες εξελίξεις από την ψευδαίσθηση του ελέγχου που ασκεί κάποιος στις μάζες.