Συγγραφέας: Jeff Lemire, Ray Fawkes

Σχέδιο: Renato Guedes

Ο Constantine επιστρέφει, αυτή τη φορά σε δική του σειρά και όχι ως φιλική συμμετοχή σε κάποια άλλη ιστορία ! Ομολογώ ότι ήμουν λίγο επιφυλακτική στην αρχή ως προς το αποτέλεσμα, αλλά για τους φαν του Constantine το πρώτο τεύχος αυτής της νέας σειράς θέτει γερές βάσεις για μια καλή συνέχεια.

Αν και τον τελευταίο καιρό είχαμε συνηθίσει τον Constantine να εμφανίζεται στο Hellblazer και το Swamp Thing, η νέα αυτή σειρά θυμίζει τον παλιό καλό χαρακτήρα που μας είχε εντυπωσιάσει στη μινι-σειρά “Books Of Magic”.

Στο πρώτο αυτό τεύχος ακολουθούμε τον αντι-ήρωά μας (γιατί μόνο αυτός ο χαρακτηρισμός του ταιριάζει) καθώς αποφασίζει να βοηθήσει έναν νεαρό που έχει οδυνηρά οράματα. Για να το κάνει αυτό θα χρησιμοποιήσει την Πυξίδα του Κρούντον, ένα αντικείμενο που απαιτεί πάντοτε ένα υψηλό αντίτιμο. Αυτή τη φορά το αντίτιμο θα φέρει στην επιφάνεια κάτι αναπάντεχο από το παρελθόν του Constantine: τη σέκτα της Ψυχρής Φλόγας…

Οι Jeff Lemire, Ray Fawkes παρουσιάζουν έναν ώριμο Constantine, που δηλώνει από την αρχή ότι η μαγεία πάντα έχει ένα τίμημα. Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό δεν τον εμποδίζει να ερευνήσει τα υπερφυσικά στοιχεία που παρουσιάζονται, να τα βάλει με μάγους και να χρησιμοποιήσει τη μαγεία όπου χρειάζεται για να επιβιώσει. Και αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των συγγραφέων, το γεγονός ότι δεν ξεχνούν να δείξουν ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για να μην μπλέξει κανείς με τον Constantine.

Αν και ο ίδιος παραλίγο να καταστραφεί από τους πειρασμούς της μαγείας, τώρα μάχεται για να διατηρήσει την ισορροπία και να φροντίσει να μην γίνει κανένας υπερβολικά δυνατός. Η αλαζονεία του και ο εγωισμός του δεν έχουν μειωθεί βέβαια και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους γύρω του. Αλλά η ευφυΐα του και το ένστικτο επιβίωσής του λειτουργούν παράδοξα καλά, δίνοντάς μας έτσι έναν πολύ ενδιαφέροντα αντι-ήρωα που μάχεται για την «καλή πλευρά».

Ο Guedes στο σχέδιο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά προτιμώντας έναν πιο ρεαλιστικό Constantine  και όχι τόσο καρτουνίστικο, με πολύ καλές εκφράσεις προσώπου και κυρίως το χαρακτηριστικό μειδίαμα του χαρακτήρα. Ο Constantine φοράει τη χαρακτηριστική καμπαρντίνα, καπνίζει και είναι πάντοτε σε ετοιμότητα (κάτι που οφείλεται στην εμπειρία του στον τομέα). Πολύ καλή δουλειά και από τον Marcelo Maiolo στα χρώματα.

Χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, το πρώτο αυτό τεύχος βάζει τα θεμέλια για μια πολύ καλή σειρά, με έναν από τους πιο αντισυμβατικούς και αριβίστες πρωταγωνιστές που υπάρχουν στα κόμικς.