Εικονογράφηση: Ανέτε Σβόμποντα

Η περιπέτεια ξεκινά!

Ο Ότφριντ Πρόισλερ γεννήθηκε στη Βοημία το 1923 και το 1949 εγκαταστάθηκε στη Βαυαρία, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του, το 2013. Δίδαξε σε δημοτικό σχολείο μέχρι το 1971, οπότε αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διδασκαλία και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγραψε 35 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει τουλάχιστον 50.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Τιμήθηκε με τα σημαντικότερα γερμανικά και διεθνή βραβεία. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο καπετάν Τρεμούλας (Ψυχογιός), Η μικρή μάγισσα, Το μικρό φάντασμα και Χέρμπε, το μικρό ξωτικό με το μεγάλο καπέλο (Κέδρος).

Στον Χέρμπε, το μικρό ξωτικό με το μεγάλο καπέλο, μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μέρος μαγικό, έξω από το δάσος με τα Εφτά Αετώματα, είχε το ξωτικόσπιτό του ο Χέρμπε με το μεγάλο καπέλο. Μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή μέρα, το μικρό ξωτικό αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την παρασκευή μαρμελάδας από κόκκινα μύρτιλα και να πάει περίπατο. Μια και δυο, λοιπόν, βάζει μερικά τρόφιμα στο καπέλο του –επειδή, ως γνωστόν, το περπάτημα ανοίγει την όρεξη– και ξεκινάει. Είναι πολύ χαρούμενος και στον δρόμο τραγουδάει. Τι ωραίος που είναι ο κόσμος!

Στη διάρκεια του περιπάτου του ο Χέρμπε με το μεγάλο καπέλο θα έρθει αντιμέτωπος με έναν σωρό κινδύνους. Για καλή του τύχη, όμως, την κατάλληλη στιγμή θα γνωρίσει τον καλικάτζαρο Τσβότελ, που μένει στα δάση του Βόρλιτς, θα γίνουν φίλοι και μαζί θα αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στο διάβα τους. Και –ποιος ξέρει;,– ίσως μπορέσουν να γλιτώσουν και από τον φοβερό Πλάμπατς, το τέρας που όλοι τρέμουν, που όλοι έχουν ακουστά, αλλά κανείς –ευτυχώς– δεν έχει ποτέ συναντήσει.

Με αυτόν τον ουρανοκατέβατο φίλο, τον Τσβότελ τον καλικάτζαρο με το φουντωτό τρίχωμα και τη φουντωτή ουρά, που του αρέσει πάρα πολύ να κάνει πλάκες και αστεία, επίσης, θα μοιραστούν πολλά περισσότερα – νέες εμπειρίες, φαγητό, κουβέντες και πολλά πολλά άλλα.

Το παραμύθι αυτό είναι γεμάτο περιπέτειες, από αυτές που είναι προτιμότερο να τις περνάει κάποιος μαζί με έναν φίλο, ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, της ομόνοιας και της συνεργασίας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο όλα είναι δυνατά!

Στα συν της έκδοσης η υπέροχη εικονογράφηση.