Σχέδιο: Brian Stelfreeze

The king is here.

Με αυτήν τη φράση θα χαρακτήριζα τη νέα πολυ-αναμενόμενη σειρά των Coates και Stelfreeze με έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες, τον Black Panther. Έχω να ομολογήσω μια μεγάλη αδυναμία στον συγκεκριμένο σουπερ-ήρωα και επιτέλους στα χέρια του βραβευμένου Coates, ελπίζω να βρει την αναγνώριση που του αξίζει.

Ο T’Challa είναι πρώτα απ’όλα βασιλιάς, όχι σουπερ-ήρωας. Η Wakanda βρίσκεται στην πιο σκοτεινή ώρα της και κλυδωνίζεται από ταραχές στους πιο βασικούς τομείς της. Η απλή λαϊκή δυσαρέσκεια έχει γίνει μια ανοιχτή επανάσταση και το ερώτημα είναι αν ο T’Challa μπορεί να σώσει την κατάσταση παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις.

Παραδόξως η ιστορία γυρίζει γύρω από τις γυναίκες της ζωής του, και όχι τον ίδιο. Εμφανίζεται η μητριά του Ραμόντα και η φρουρά του, η τρομερή Dora Milaje. Η φρουρά του, αποτελούμενη από χαρακτήρες με κύριο ρόλο, έχει έναν πολύ καλό λόγο για να επαναστατήσει. Οι συγγραφείς μάς παρουσιάζουν τις ζωές και τα μυαλά αυτών των γυναικών που ζουν ως αιώνιες παρθένες αλλά τώρα αρχίζουν και νιώθουν την ανάγκη για ανεξαρτησία.

Ο Coates με βαριά γραφή και δραματικούς τόνους αφηγείται το τίμημα μιας τέτοιας ζωής, βλέποντας και την ανθρώπινη ματιά και επιθυμία πίσω από τις πράξεις των χαρακτήρων του. Σε μια μοναρχία οι ισορροπίες είναι πάντοτε λεπτές και ο συγγραφέας χτίζει την ιστορία του χρησιμοποιώντας πολλές παλιές για να δώσει βάρος στην αφήγησή του και να παρουσιάσει την ανάγκη για λύση. Ο T’Challa είναι δυνατός και σκεπτικός, άφοβος στο να δράσει αλλά πάντοτε με το συμφέρον του λαού του στην καρδιά.

Οι πολιτικές συνέπειες των αποφάσεων του βασιλιά και οι πολιτισμικές πραγματικότητες βρίσκονται σε μια σύγκρουση που έχει οδηγήσει και τους πιο πιστούς ακόλουθους του Black Panther, να αλλάξουν πλευρά. Πώς γεφυρώνεις στ’αλήθεια την ανάγκη για αλλαγή με τον σεβασμό για την καθημερινή ζωή του λαού;

Το σχέδιο γεμάτο δράση, έντονα χρώματα και λεπτομέρειες απεικονίζει μια τεχνολογικά δυνατή Wakanda, η οποία όμως διατηρεί τις παραδόσεις της. Πολύχρωμα κοστούμια που υποδηλώνουν τις διαφορετικές ομάδες και ιεραρχίες, συμπληρώνουν την αφήγηση και φυσικά το περιβάλλον σκιαγραφείται με σκοτεινές γραμμές.

Το Black Panther #1 κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχή. Είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία όχι τόσο για υπερ-ήρωες αλλά για μια χώρα όπου οι παραδόσεις συμβαδίζουν με την τεχνολογία, όπου ένας βασιλιάς πρέπει να σταθεί και σαν ηγέτης και σαν φύλακας του λαού του, με λίγα λόγια ό,τι καλύτερο έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.