Ο νεκρός με το τατουάζ

Η Βρετανή Ann Cleeves (Αν Κλιβς, γεν. 1954), εργάστηκε ως δικαστική επιμελήτρια, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πτηνών, αλλά και στην ακτοφυλακή, προτού αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων. Το 2006 κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Duncan Lawrie Dagger (σημερινό Gold Dagger Award, μετά την αλλαγή του χορηγού του), της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, για το βιβλίο της “Raven Black”. Τρία από τα μυθιστορήματα της Ann Cleeves με πρωταγωνίστρια την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ –τα “Υγρός θάνατος”, “Ένοχο παρελθόν” και “Παγίδα για κοράκια”– έχουν μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, σε τηλεοπτική σειρά του δικτύου ITV με πρωταγωνίστρια την Μπρέντα Μπλέιθιν (Brenda Blethyn). Ζει και εργάζεται στο Νορθ Τάινσαϊντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. H ιστοσελίδα της είναι www.anncleeves.com.

Ένας άντρας κείτεται νεκρός στην παραλία της περιοχής των Δύο Ποταμών. Κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει την ταυτότητά του δεν υπάρχει πάνω του. Μόνο ένα τατουάζ στον λαιμό του που απεικονίζει ένα άλμπατρος. Ο ντετέκτιβ Μάθιου Βεν αναλαμβάνει ως επικεφαλής την πρώτη του μεγάλη υπόθεση. Μαζί με τους βοηθούς του ο Μάθιου προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία από πιθανούς μάρτυρες και κατοίκους της περιοχής. Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού και θα τον οδηγήσουν σ’ ένα ίδρυμα ημερήσιας φροντίδας όπου φιλοξενούνται παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και σ’ ένα κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα δύο διαθέτουν την ίδια διοίκηση. Ο Μάθιου γνωρίζει καλά τα συγκεκριμένα μέρη, γιατί εκεί εργάζεται και ο σύζυγός του. Καθώς οι έρευνες προχωρούν, μια κοπέλα από το κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξαφανίζεται, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο Μάθιου και η ομάδα του έχουν νέα ερωτήματα να απαντήσουν: ποιος απήγαγε το κορίτσι και κατά πόσο τα δύο γεγονότα συνδέονται.

Η Ann Cleeves, που έγινε γνωστή στη χώρα μας από τη σειρά βιβλίων με πρωταγωνίστρια τη Βέρα Στάνχοουπ, εγκαινιάζει τη σειρά των «Δύο Ποταμών» με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μάθιου Βεν. Η συγγραφέας μας παρουσιάζει μια κλασική ιστορία whodunit, όπου όλοι φαίνονται ύποπτοι μέχρι να αποκαλυφθεί ο ένοχος. Η Cleeves διατηρεί τα στοιχεία της βρετανικής σχολής του αστυνομικού είδους, εμπεριέχοντας στο έργο στοιχεία της αγγλικής υπαίθρου και ατμόσφαιρας. Η πλοκή ρέει αβίαστα, δομημένη σε κεφάλαια, ενώ η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας όχι μόνο από την πλευρά του πρωταγωνιστή, αλλά και υπό το πρίσμα χαρακτήρων που πλαισιώνουν την υπόθεση.

Τα μυθιστορήματα της Ann Cleeves αποτελούν μια απολαυστική ανάγνωση, τόσο για τις δεμένες ιστορίες, τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες, αλλά και την υποβόσκουσα ένταση που διαρρέει όλη την έκταση του κειμένου.