Στην άλλη πλευρά του καθρέφτη

Mirror mirror on the wall

who’s the fairest of them all?

Αδερφοί Γκριμ

Οι καθρέφτες είναι μαγικά αντικείμενα και όχι μόνο στα παραμύθια: αποτελούν ένα παράθυρο σε μια πραγματικότητα που υπάρχει παράλληλα με τη δική μας. Σκεφτείτε αυτό που βλέπετε κάθε φορά που κοιτάζετε το είδωλό σας – είστε εσείς μα όχι ακριβώς εσείς, αλλά μια ανεστραμμένη εκδοχή του εαυτού σας. Αν μπορούσατε να περάσετε μέσα απ’ τον καθρέφτη, τι θα συναντούσατε στην άλλη πλευρά; Κι αν ποτέ επιστρέφατε, θα ήσασταν ακριβώς ο ίδιος όπως πριν;

Αξιοποιώντας τις απόκρυφες παραδόσεις αλλά και τις λαϊκές δοξασίες για τις μυστηριώδεις ιδιότητες που έχουν οι καθρέφτες και παραλλάζοντας, προς το σκοτεινότερο, το έργο του Lewis Caroll ”Μέσα από τον καθρέφτη”, ο πολυγραφότατος μετρ του τρόμου, Graham Masterton, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα για γερά νεύρα: αρχίζει ως μια κλασική ιστορία του Φανταστικού, για να καταλήξει σε ανατριχιαστικό θρίλερ με splatter σκηνές που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Ο Μάρτιν, ένας όχι ιδιαίτερα επιτυχημένος σεναριογράφος του Χόλιγουντ, γράφει ένα σενάριο που κανείς δεν θέλει: είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του ”Μπόμπιρα”, ενός παιδιού-θαύματος της δεκαετίας του ’30 που πρωταγωνιστούσε στα κινηματογραφικά μιούζικαλ της εποχής και δολοφονήθηκε άγρια από τη γιαγιά του. Κι επειδή ό,τι σκέφτεσαι σε σκέφτεται επίσης, ανακαλύπτει ”συμπτωματικά” και αγοράζει έναν παλιό καθρέφτη που είναι και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος, αφού βρισκόταν στο δωμάτιο όπου συνέβη η στυγερή δολοφονία. Από εκείνη τη στιγμή, η στατική ζωή του Μάρτιν αρχίζει σταδιακά να μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης. Ο καθρέφτης κι αυτοί που τον κατοικούν έχουν τα δικά τους σχέδια – και είναι πανούργοι, ύπουλοι και θανάσιμα επικίνδυνοι…

Ο ”Καθρέφτης” ξεκινά σε αργούς ρυθμούς, ακολουθώντας το βαλτωμένο τρόπο ζωής του βασικού του ήρωα, για να εξελιχθεί σ’ ένα κρεσέντο δράσης, ενώ τα γεγονότα, μεταφυσικά και μη, εκτυλίσσονται αλυσιδωτά, για να κορυφωθούν σε μια cult στην αισθητική της και ιδιαίτερα αιματοβαμμένη σύγκρουση με το αρχαίο Κακό. Τα πρόσωπα του βιβλίου είναι απόλυτα πειστικοί και ρεαλιστικοί χαρακτήρες -τουλάχιστον για την αμερικανική κοινωνική πραγματικότητα-, ενώ στον πυρήνα της αφήγησης στέκει ο δαιμονικός καθρέφτης, ως πύλη σε μια παράλληλη διάσταση και όσοι μπαινοβγαίνουν μέσα του (αντικείμενα, ζώα και άνθρωποι), ως προεκτάσεις της μοχθηρής θέλησής του.

Η μετάφραση της Λίζας Κοσιάδου είναι άψογη, αποδίδοντας στην εντέλεια τόσο τη ζοφερή ατμόσφαιρα του βιβλίου όσο και τo gory στυλ γραφής του  Graham Masterton, που ειλικρινά σε κάποιες σκηνές του βιβλίου χρειάζεται γερό στομάχι για να το αντέξεις. Συμπερασματικά, διαβάστε το βιβλίο αλλά με δική σας ευθύνη. Αν στη συνέχεια αρχίσετε να σκεπάζετε τους καθρέφτες του σπιτιού σας και να κοιμάστε με τα φώτα ανοιχτά, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα…