Ο ορισμός του ψυχολογικού θρίλερ

Ο Sebastian Fitzek έγινε ευρέως γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα «Η θεραπεία», το οποίο προκάλεσε τέτοιο ντόρο όσο λίγα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων έχουν κάνει. Ο Φίτσεκ συνεχίζει τη συγγραφική του πορεία εκδίδοντας εξαιρετικά βιβλία που εντάσσονται στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ.

Ο Ματς Κρούγκερ είναι ψυχίατρος και πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία από την Αργεντινή για να σταθεί δίπλα στην ετοιμόγεννη κόρη του Νέλε, την οποία είχε παρατήσει όταν πέθανε η σύζυγός του και μητέρα της Νέλε. Μόνο που αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: φοβάται τα αεροπλάνα. Γι’ αυτό πριν από την απογείωση έχει μελετήσει κάθε πιθανή έρευνα και κάθε εξαχθέν συμπέρασμα. Έχει κλείσει μερικές θέσεις στο αεροπλάνο που βάσει ερευνών είναι οι ασφαλέστερες ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το αεροπλάνο, άλλη για την απογείωση, άλλη για την πτήση, άλλη για την προσγείωση. Όταν επιβιβάζεται στο αεροπλάνο νιώθει ότι η αεροφοβία του σφίγγει τον λαιμό και η δύσπνοια τον αποδιοργανώνει. Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται ο Ματς ακούει να χτυπάει το κινητό του, το οποίο έχει ξεχάσει ανοικτό. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής τον ενημερώνει ότι η κόρη του έχει απαχθεί και προκειμένου να μην πάθει τίποτα και να γεννήσει κανονικά θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην πτήση του Ματς έχει επιβιβαστεί ένας παλιός ασθενής του με δολοφονικές τάσεις. Ο Ματς πρέπει να τον βρει και να ενεργοποιήσει τις δολοφονικές τάσεις του ασθενούς, προκειμένου το αεροπλάνο να πέσει στο έδαφος. Αν ο Ματς δεν τα καταφέρει ή ειδοποιήσει την αστυνομία ή οποιονδήποτε άλλο, τότε η κόρη του και το μωρό που κυοφορεί θα θανατωθούν. Ο Ματς καλείται να ξεπεράσει την αεροφοβία και να αναζητήσει τον παλιό ασθενή, ώστε να ενεργοποιήσει και πάλι την ψυχική του διαταραχή, οδηγώντας όλους τους επιβάτες της πτήσης στον θάνατο.

Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ είναι μαιτρ του ψυχολογικού θρίλερ. Αυτό αποδεικνύει η πορεία των βιβλίων του, δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Η πλοκή και η δομή των χαρακτήρων αποτελούν τα μεγαλύτερα ατού του συγγραφέα, ο οποίος χωρίζει το μυθιστόρημά του σε κεφάλαια, δημιουργώντας το κατάλληλο σασπένς στο τέλος κάθε κεφαλαίου ώστε κυριολεκτικά να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Παράλληλα, μας αποκαλύπτει στοιχεία για τους αναμεμειγμένους χαρακτήρες με αναδρομές στο παρελθόν, σκιαγραφώντας εξαιρετικά την ψυχοσύνθεσή τους και τη μετάλλαξή τους. Ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός και αυτό ο Φίτσεκ το διαχειρίζεται άρτια για την εξέλιξη της πλοκής.

Η συγγραφική δεινότητα του Φίτσεκ δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση, αλλά εκτείνεται και στους διαλόγους, όπου μαεστρικά χειρίζεται τις εντάσεις, τις σιωπές, τις αλλαγές, την αποδόμηση των προσώπων. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι και στο συγκεκριμένο βιβλίο εμφανίζεται ο ψυχίατρος Μάρτιν Ροτ, ένας χαρακτήρας που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό στα βιβλία του συγγραφέα, αφού εμφανίζεται και στο βιβλίο «Το δέμα» και στο «Η θεραπεία», στο σημείο όπου ξεκινά η επίλυση της υπόθεσης.

Αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία του Φίτσεκ μέχρι τώρα, προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε ακόμα και αν δεν είστε φίλος των ψυχολογικών θρίλερ. Μόνο που θα πρέπει να έχετε γερά νεύρα για να αντέξετε στην ψυχολογική πίεση που τρόπον τινά αποπνέουν τα βιβλία του.