Μια ευφυής ιστορία εγκλήματος και τιμωρίας

Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά

Μένανδρος

”Έπαθες ό,τι σου άξιζε”- μ’ αυτό το σημείωμα ο απαγωγέας και δολοφόνος μικρών παιδιών στο αστυνομικό θρίλερ της Anne Holte δικαιολογεί την πράξη του, όταν στέλνει τα νεκρά τους σώματα στις μητέρες τους. Καθώς οι απαγωγές και οι φόνοι συνεχίζονται, η παραδοσιακά ειρηνική νορβηγική κοινωνία βυθίζεται στο φόβο, ενώ οι αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν το δράστη. Την άκρη του νήματος επιχειρούν να εντοπίσουν ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ύνγκβαρ Στούμπε και η ψυχολόγος- profiler εγκληματιών Ίνγκερ Βικ, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιώντας όχι μόνο το μυαλό και τις γνώσεις τους, αλλά κυρίως τη διαίσθησή τους σε μια σκοτεινή ιστορία εκδίκησης με απρόσμενο τέλος.

Αν και το βιβλίο ανήκει ξεκάθαρα στην αστυνομική λογοτεχνία και μάλιστα η Νορβηγίδα συγγραφέας θεωρείται διεθνώς από τις δεξιοτέχνισσες του είδους με εκατομμύρια αναγνώστες, το κείμενο φιλοδοξεί και επιτυγχάνει να θέσει προς προβληματισμό σοβαρά και δύσκολα ζητήματα: τις ευθύνες μας απέναντι στα παιδιά ως θύματα της βίας που η ίδια η κοινωνία παράγει, αλλά και το τι σημαίνει τελικά να είναι κανείς γονέας και ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην γονεϊκή αγάπη και την αίσθηση ιδιοκτησίας των παιδιών από τους γονείς τους.

Το πολυπρόσωπο αυτό θρίλερ είναι έτσι δομημένο ώστε να υπάρχουν πολλοί αφηγητές, χωρίς όμως να μπερδεύεται ο αναγνώστης, αφού ο κάθε αφηγητής έχει ”καθαρή” φωνή και σκιαγραφείται επαρκώς η προσωπικότητα του, κυρίως μέσα από λεπτομέρειες της καθημερινής του ζωής και φλας-μπακ στο παρελθόν του. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές που επιχειρούν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, το παζλ της ιστορίας συμπληρώνεται κομμάτι-κομμάτι από το μικρό κορίτσι που έπεσε πρώτο θύμα απαγωγής και κρατείται έγκλειστο από το δολοφόνο αλλά και τον ίδιο τον δράστη (χωρίς όμως ν’ αποκαλύπτονται τα κίνητρά του), οι σκέψεις του οποίου αποτελούν τον πρόλογο και τον επίλογο του βιβλίου. Παράλληλα με το βασικό στόρυ, το κείμενο διατρέχουν και δύο subplots (δευτερεύουσες πλοκές) που αφορούν μια παλιά υπόθεση ενός άδικα καταδικασμένου για μια δολοφονία που δεν διέπραξε, αλλά και την ερωτική σχέση που σταδιακά αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ίνγκερ και τον Ύνγκβαρ.

Η γλώσσα του κειμένου είναι στρωτή και χωρίς δυσκολίες, γεγονός που οφείλεται στην καλή δουλειά των δύο μεταφραστών, ενώ η δυνατή πένα της Holt -που δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως η βασίλισσα του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος-, αποδίδει εικόνες, σκέψεις και χαρακτήρες με ζωντάνια, πειστικότητα και ρεαλισμό. Αν και καμία βίαιη πράξη δεν συντελείται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, ακριβώς όπως στις ελληνικές  τραγωδίες, ”Αυτό που μου ανήκει” είναι μια ευφυής ιστορία εγκλήματος, βασισμένο κατά πολύ στην οπτική ότι ”όλα γίνονται για κάποιο λόγο”, χωρίς αυτό βέβαια ν’ αποκλείει τις παράπλευρες απώλειες όσων βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ εγκλήματος και τιμωρίας. Το δε φινάλε του αποτελεί μια κλασική περίπτωση ”ποιητικής δικαιοσύνης”, η οποία δίνει τη λύση του δράματος και αποδίδει τελικά στον καθένα από τους ήρωες αυτό που πραγματικά του αξίζει…