Μυθιστορηματικές προσεγγίσεις άλυτων μυστηρίων

Στις 19 Ιανουαρίου 1920, η νοσοκόμα Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ Σορ, βαφτισιμιά και συνονόματη της διάσημης νοσοκόμας, βρέθηκε δολοφονημένη στο τελευταίο κουπέ ενός τρένου. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά προκάλεσε το ενδιαφέρον της Jessica Fellowes –συγγραφέως γνωστής κυρίως για τα συνοδευτικά μυθιστορήματα της πολύ επιτυχημένης σειράς Downton Abbey– η οποία το τοποθετεί ως κεντρικό μυστήριο στο παρόν μυθιστόρημα.

Στο ίδιο τρένο όπου βρίσκεται δολοφονημένη η άτυχη νοσοκόμα ταξιδεύει η νεαρή Λουίζα Κάνον, η οποία καταφέρνει να γλιτώσει την τελευταία στιγμή από τα χέρια του αδίστακτου θείου της. Με τη βοήθεια του αστυνόμου σιδηροδρόμων Γκάι Σάλιβαν καταφέρνει να φτάσει στην έπαυλη των Μίτφορντ για να δουλέψει ως παιδοκόμος. Μια φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στη Λουίζα και τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, τη δεκαεξάχρονη Νάνσι. Όταν η Νάνσι, η οποία αρέσκεται στο να γράφει ιστορίες τρόμου, διαβάζει στην εφημερίδα για τον φόνο της νοσοκόμας, αποφασίζει να λύσει το μυστήριο. Με την –απρόθυμη αρχικά– βοήθεια της Λουίζας και του νεαρού αστυνομικού Σάλιβαν αρχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία και να ψάχνει ποιος θα μπορούσε να έχει όφελος από τη δολοφονία μιας συνταξιούχου νοσοκόμας. Οι έρευνές των τριών νέων, όμως, οδηγούν σε διαφορετικούς υπόπτους κάθε φορά. Μυστικά ξεσκεπάζονται και ο δολοφόνος αναλαμβάνει δράση όταν καταλαβαίνει ότι απειλείται.

Η συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει με επιτυχία την κοινωνική πραγματικότητα της βρετανικής κοινωνίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις έντονες ανισότητες, τις δυσκολίες των βετεράνων να επανενταχτούν, αν και προσεγγίζει μάλλον επιφανειακά τις ουλές που άφησε στην ψυχή τους ο πόλεμος. Με ιδιαίτερη ικανότητα παραθέτει την καθημερινότητα και τους κώδικες της ανώτερης τάξης, ενός κόσμου που φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές που συντελούνται γύρω του. Οι τρεις νεαροί πρωταγωνιστές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, κρίνουν απαραίτητη τη λύση του μυστηρίου και δεν σταματούν να την αναζητούν παρόλο που συναντούν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο τους. Ενδιαφέρον έχει και η επιλογή της συγγραφέως να τοποθετήσει στην ιστορία της και άλλα πραγματικά πρόσωπα, όπως είναι η οικογένεια Μίτφορντ. Τα κορίτσια της οικογένειας απασχόλησαν αρκετά τους κοσμικούς κύκλους της εποχής τους και ακολούθησαν εντελώς διαφορετικούς δρόμους: τρεις ασχολήθηκαν με τη συγγραφή, δύο ακολούθησαν τη φασιστική ιδεολογία, ενώ μία ήταν μέλος του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Στο παρόν μυθιστόρημα η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η Νάνσι, με τη ζωηρή φαντασία που θα την οδηγήσει αργότερα στη συγγραφή, αναλαμβάνει ρόλο ντετέκτιβ και συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του μυστηρίου.

Συνολικά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα έγκλημα που συγκλόνισε την κοινωνία της εποχής του, με πρωταγωνιστές που, αν και συμπτωματικά βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, αρνούνται να εγκαταλείψουν το κυνήγι του δολοφόνου. Διασκεδαστικό και ευκολοδιάβαστο, δημιουργεί προσδοκίες για το επόμενο της σειράς στο οποίο θα πρωταγωνιστεί η Πάμελα Μίτφορντ, η δεύτερη κόρη της οικογένειας.