Εσωτερικές περιπλανήσεις στη σκιά της Ιστορίας

Ο Σβεν Ρέγκενερ γεννήθηκε στη Βρέμη την 1η Ιανουαρίου 1961. Μουσικός, ιδρυτικό μέλος του (γερμανόφωνου) συγκροτήματος Element of Crime, εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά του, «Το μπλουζ του Βερολίνου» (“Herr Lemman”), το 2001. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003 στη Βρετανία με τον τίτλο “Berlin Blues”.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο τριαντάρης Φρανκ Λέμαν, εργάζεται ως μπάρμαν σε ένα από τα μαγαζιά του Έρβιν στο Κρόιτσμπεργκ, στο δυτικό Βερολίνο. Ζει στη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας σχεδόν εννέα χρόνια, χωρίς καμία ιδιαίτερη φιλοδοξία. Έχει έναν συνάδελφο και φίλο, τον Καρλ, που του συστήνει μια μέρα την Κατρίν, μαγείρισσα κι εκείνη σε ένα μπιστρό του Έρβιν, με την οποία θα έχει μια σύντομη ερωτική σχέση. Η καθημερινότητά του αναστατώνεται όταν οι γονείς του τού ανακοινώνουν ότι θα έρθουν για λίγες μέρες στο Βερολίνο. Ο Φρανκ προσπαθεί να αποφύγει την ουσιαστική επανασύνδεση μαζί τους, αλλά εκείνοι τον επιφορτίζουν να μεταφέρει στο ανατολικό Βερολίνο ένα μικρό χρηματικό ποσό ως δώρο της γιαγιάς του προς μια ανιψιά της (ξαδέλφη της μητέρας του Φρανκ) που μένει από την άλλη πλευρά. Από εκείνο το σημείο και μετά ο κόσμος που περιβάλλει τον Φρανκ καταρρέει, μαζί και το Τείχος. Είναι η 9η Νοεμβρίου 1989: ο κ. Λέμαν έχει γενέθλια και οι Ανατολικογερμανοί περνούν ελεύθερα, για πρώτη φορά από το 1961, στο δυτικό Βερολίνο.

Με σπαρταριστούς διαλόγους που λαμβάνουν χώρα στις περιπλανήσεις του ήρωα από το ένα μπαρ στο άλλο και με την ακριβή περιγραφή των μετακινήσεών του από το ένα στο άλλο σημείο της πόλης, ο Ρέγκενερ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ήρωα αδιάφορου για τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, αφού «έπινε μπίρες όταν έπεσε το Τείχος». Στην πραγματικότητα ο Φρανκ δεν είναι τόσο αδιάφορος, τουλάχιστον για τους ανθρώπους που αγαπά, τον Καρλ, τον οποίο φροντίζει όταν καταρρέει, και την Κατρίν, που τελικά τον αφήνει για έναν άλλο άνδρα. Είναι, όμως, απορροφημένος στον εαυτό του, ανήμπορος να βρει τη θέση του μέσα στον κόσμο. Είναι, ίσως, ένας χαρακτηριστικός ήρωας της γενιάς του που μεγάλωσε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και δεν βλέπει πέρα απ΄αυτό που τον έχουν συνηθίσει (ή του έχουν επιτρέψει) να βλέπει.

Η μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη αποδίδει το ανάλαφρο, κάποτε ειρωνικό, περιπαικτικό και σίγουρα γλαφυρό ύφος του συγγραφέα.