Σχέδιο: Steve Epting, Brian Reber

Μια νέα ιστορία του θρύλου J.Michael Straczynski, το Telepaths, ήρθε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους αναγνώστες. Αν και μετρ του είδους, ο Straczynski, μας δείχνει και πάλι πως μπορεί να ξεδιπλώσει καίρια ερωτήματα μέσα από τις πιο ευφάνταστες καταστάσεις.

Η ιστορία πραγματεύεται τα αποτελέσματα μιας ηλεκτρομαγνητικής καταιγίδας, τα οποία δεν είναι άλλα από την αφύπνιση των τηλεπαθητικών δυνάμεων του 1/10 του πληθυσμού της Γης. Ο Τζακ, ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη Βοστόνη, ανακαλύπτει ότι έχει αποκτήσει τέτοιες δυνάμεις. Μέσα στον απόηχο της καταστροφής από την καταιγίδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να σταματήσει την απόδραση ενός άδικα καταδικασμένου άνδρα ,του Μάιλς, ο οποίος αφού γίνει ήρωας στις φυλακές που ήταν, θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους φυλακισμένους με δυνάμεις και όχι μόνο μακριά από έναν κόσμο, που θα τους στοχοποιήσει για τις δυνάμεις αυτές.

Ο συγγραφέας θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα για την ύπαρξη αυτών των δυνάμεων στην κοινωνία και πως χρειάζεται κάτι παραπάνω από όπλα για να αντιμετωπιστεί η αναστροφή ισορροπιών. Όταν ‘οι δυνατοί’ του κόσμου χρειάζεται να συμβιβαστούν, τι θα επακολουθήσει; Οι μικρές συμμαχίες ίσως θα είναι σωτήριες σε τέτοιες καταστάσεις.

Σίγουρα οι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν και αρκετά κλισέ στο σενάριο, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Ειδικά κάποιες στιγμές θυμίζουν σαπουνόπερα. Εδώ ο συγγραφέας ίσως χρησιμοποιεί υπερβολικά γνωστές τεχνοτροπίες για να στήσει μια πιο πειστική ιστορία.

Το σχέδιο του Epting δίνει τη γνωστή ατμόσφαιρα για τις ιστορίες του Straczynski και μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ταινία. Με σκούρες παλέτες και κινηματογραφικά πάνελ, σίγουρα υποστηρίζει την ιστορία όσο πιο καλά μπορεί. Χρησιμοποιεί αρκετή λεπτομέρεια, στήνει σκηνές, υπάρχει άπλετη δράση και βεβαίως πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και με τις εκφράσεις των χαρακτήρων. Σε αρκετές σελίδες έχει απεικονίσει απόλυτα ρεαλιστικά τις κινήσεις, τον χαρακτήρα και τη γλώσσα του σώματος των διάφορων χαρακτήρων, ανάλογα με τη δουλειά που κάνουν.

Μια αρκετά καλή ιστορία από τον Straczynski, που αξίζει να διαβάσετε.