Μυστήριο στην Αυστραλία της δεκαετίας του 1920

Οι κοσμικές συγκεντρώσεις και τα δείπνα των ευγενών του Λονδίνου της δεκαετίας του 1920 αποδεικνύονται ανιαρά και άνευ ουσίας για τη νεαρή Φράινι Φίσερ. Όταν της δίνεται η ευκαιρία να μεταβεί στη Μελβούρνη με σκοπό να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει στην κόρη κάποιων γνωστών της –υποψιάζονται ότι ο σύζυγός της προσπαθεί να τη δολοφονήσει για να την κληρονομήσει–, την αρπάζει και ξεκινά την πρώτη της αποστολή ως ντετέκτιβ και την πρώτη της παρουσία ως λογοτεχνικό λαγωνικό σε μια σειρά μυθιστορημάτων που έγραψε η Αυστραλή Κέρι Γκρίνγουντ. Το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς, «Το μπλουζ της κοκαΐνης», εκδόθηκε το 1989, ενώ το πιο πρόσφατο το 2013. Τα μυθιστορήματα ξαναήρθαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια χάρη στην τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε σε αυτά (“Miss Fisher’s Murder Mysteries”).

Η Φράινι λοιπόν εγκαταλείπει το Λονδίνο και επιστρέφει στην πατρίδα της, αφού εκεί μεγάλωσε, πάμφτωχη, μέχρι τη στιγμή που, εξαιτίας τραγικών συγκυριών, ο πατέρας της βρέθηκε να είναι ο μόνος κληρονόμος ενός τίτλου και μιας τεράστιας περιουσίας στην Αγγλία. Με το που πατάει το πόδι της στη Μελβούρνη γνωρίζει τα άτομα που θα γίνουν σταδιακά οι έμπιστοι συνεργάτες της (χαρακτήρες που εμφανίζονται και σε επόμενα μυθιστορήματα της σειράς): τον Μπερτ και τον Σες, δυο φίλους και συνιδιοκτήτες ενός ταξί που έχουν γνωρίσει τη φρίκη του Μεγάλου Πολέμου και θεωρούν τον κομμουνισμό την απάντηση στη σαπίλα του κόσμου, και την Ντοτ, μια νεαρή καμαριέρα που έχασε τη δουλειά της όταν αρνήθηκε να υποκύψει στις ορέξεις του γιου της οικογένειας στην οποία εργαζόταν. Εκτός από τους συνεργάτες της, θα συναντήσει και τα πρώτα προβλήματα: η κοπέλα που αποτελεί το αντικείμενο της έρευνάς της δείχνει να διαθέτει κοφτερό μυαλό, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται γαντζωμένη σε έναν άντρα που πιθανόν τη δηλητηριάζει. Η γνωριμία της με ορισμένους χορευτές, Ρώσους εμιγκρέδες, θα τη βάλει στα χνάρια ενός δικτύου διακίνησης κοκαΐνης και στην αναζήτηση του επικεφαλής του, του Βασιλιά του Χιονιού. Φαίνεται, όμως, ότι οι αναζητήσεις της προβληματίζουν τους εγκληματίες και δεν θα αργήσει να βρεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο.

Μακριά από τη σκοτεινιά των σκανδιναβικών αστυνομικών μυθιστορημάτων και την εγκεφαλικότητα των αγγλοσαξονικών, «Το μπλουζ της κοκαΐνης» οδηγεί τον αναγνώστη στην περιπετειώδη αφήγηση (με παρακολουθήσεις, μεταμφιέσεις και κυνηγητό) που διαθέτει έντονο χιούμορ και μια ελαφριά κριτική της κοινωνικής κατάστασης της εποχής. Η πρωταγωνίστρια, ευφυής και δυναμική, μακριά από την εικόνα της κοπέλας καλής οικογένειας εκείνης της εποχής, οργανώνει την έρευνά της και τους ανθρώπους της, και ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι τολμηρή και ετοιμόλογη. Αεικίνητη, καταφέρνει να παραστεί σε διάφορα δείπνα, να βρει εραστή και να λύσει τρεις διαφορετικές υποθέσεις σε χρόνο ρεκόρ. Είναι φανερό λοιπόν ότι η συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα αινίγματα που θα κατορθώσουν να λύσουν οι ήρωές της, αλλά θέλει να προσφέρει ευχαρίστηση στον αναγνώστη και το καταφέρνει με μεγάλη ευκολία.