Μεταφορές και πολιτική

Ο Αντόνιο Σκάρμετα γεννήθηκε το 1940 στη Χιλή και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Σπούδασε Φιλοσοφία και Λογοτεχνία στο Σαντιάγο και στη Νέα Υόρκη και δίδαξε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χιλής μέχρι το 1973. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Το έργο του έχει τιμηθεί με τα βραβεία Prix Médicis, Grinzane Cavour, Elsa Morante, Boccaccio Internacional, Medalla Goethe και το Εθνικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Unesco. Διετέλεσε πρέσβης της Χιλής στη Γερμανία και σήμερα ζει στη χώρα του, αφοσιωμένος αποκλειστικά στη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα Οι μέρες του ουράνιου τόξου τιμήθηκε το 2011 με το Βραβείο Ιβηροαμερικανικής Πεζογραφίας Premio Planeta-Casa de América.

Το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Ο ταχυδρόμος του Νερούδα αφηγείται την τρυφερή και βαθιά φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα και τον δεκαεπτάχρονο ταχυδρόμο του, ονόματι Μάριο Χιμένες, που καθημερινά φέρνει στην πόρτα του την αλληλογραφία∙ εξάλλου ο Νερούδα είναι ο μοναδικός «πελάτης» του.

Παράλληλα, ο νεαρός Μάριο ερωτεύεται την Μπεατρίς Γκονζάλες και κάνει απέλπιδες προσπάθειες για να τη σαγηνεύσει. Και τελικά το καταφέρνει χάρη στις ποιητικές «μεταφορές», στις οποίες έχει μυηθεί από τον Νερούδα. Και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στο νησί Ίσλα Νέγρα εν έτει 1969 και ενώ γίνεται πρόταση στον ποιητή να κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Κάτι που αρχικά αποδέχεται και ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία, λίγο αργότερα όμως παραιτείται «παραχωρώντας τη θέση του» στον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Και ο τελευταίος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Νερούδα διορίζεται πρέσβης της Χιλής στο Παρίσι, ο Μάριο παντρεύεται και κάνει οικογένεια και η χώρα περνάει τα πάνδεινα μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Μέχρι τη στρατιωτική χούντα, την αυτοκτονία του Αλιέντε και τον θάνατο του Νερούδα λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ένα μικρό σε έκταση βιβλίο που πλημμυρίζει ποίηση, έρωτα αλλά και πολιτική, η οποία σε σημαντικό βαθμό υποβόσκει στο background καθώς και σε ένα δεύτερο βαθύτερο επίπεδο. Επιπλέον, ένα βιβλίο που μιλάει για τη φιλία. Χωρίς ο συγγραφέας να ξεχνάει ή να εξοβελίζει την καθημερινή ζωή και τις χαρές αυτής, το γεγονός ότι ο κόσμος εξακολουθεί να γυρνάει και οι άνθρωποι να ζουν.

Μια ιστορία απλή, καθημερινή, που αφηγείται τη ζωή ενός πρώην ψαρά και νυν ταχυδρόμου που είχε την τύχη να γνωριστεί με τον ποιητή Πάμπλο Νερούδα, γεγονός που έπαιξε καίριο ρόλο στη μετέπειτα ζωή του καθορίζοντάς τον ως άνθρωπο.