Πένθος εσαεί

Κορέα, 1943. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται παντού. Η Χάνα είναι χενιό, γυναίκα δύτης. Μια παράδοση που κρατάει ολόκληρες γενιές στην οικογένειά της, όπως και σε όλες τις άλλες οικογένειες στο νησί Τζέτζιου. Οι γυναίκες βουτούν στη θάλασσα σε καθημερινή βάση και την ψαριά τους την πουλούν στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο τρέφουν την οικογένεια και είναι ανεξάρτητες. Χαρακτηριστικό των χενιό είναι η δύναμη και η αντοχή.

Η Χάνα έζησε ολόκληρη τη ζωή της υπό ιαπωνική κατοχή. Μέχρι τη μέρα που σώζει τη μικρή της αδερφή Έμι από έναν Ιάπωνα στρατιώτη, συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στη Μαντζουρία με σκοπό να γίνει «γυναίκα ανακούφισης» σε κάποιο ιαπωνικό πορνείο. Έκτοτε ο προσωπικός της γολγοθάς ξεκινάει και τα ίχνη της χάνονται από προσώπου γης. Θα καταφέρει άραγε να επιβιώσει και να βρει τον δρόμο του γυρισμού;

Σεούλ, 2011. Η Έμι, μεγάλη πια, ακόμα παλεύει να ξεχάσει τη θυσία της αδερφής της. Της αδερφής που ακόμη αναζητά στις Διαδηλώσεις της Τετάρτης, στις οποίες λαμβάνει μέρος μια φορά τον χρόνο μαζί με πλήθος άλλων διαδηλωτών που ζητούν να ληφθούν αποφάσεις για τις «γυναίκες ανακούφισης». Καλά κρυμμένο εντός της το μυστικό αυτό την ταλαιπωρεί πάνω από εξήντα χρόνια. Μήπως ήρθε ο καιρός να το βγάλει από μέσα της, να αφηγηθεί τη ζωή της στους απογόνους της και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν;

Τα λευκά χρυσάνθεμα για τους Κορεάτες συμβολίζουν το πένθος. Το «Λευκό χρυσάνθεμο» της Mary Lynn Bracht, Αμερικανίδας συγγραφέα κορεάτικης καταγωγής, αποτείνει φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες και τα κορίτσια που απήχθηκαν, εξαπατήθηκαν, πουλήθηκαν από τους Ιάπωνες κατά την ιαπωνική κατοχή ως «γυναίκες ανακούφισης» για τους στρατιώτες και χάθηκαν από προσώπου γης διά παντός. Άλλες απεβίωσαν σε ξένες χώρες χωρίς οι οικογένειές τους να μάθουν τις τραγικές ιστορίες τους, ενώ όσες βγήκαν ζωντανές και επέστρεψαν, δεν είχαν την ελευθερία να μιλήσουν για όλα όσα φρικτά βίωσαν, λόγω κοινωνικών συμβάσεων, άγραφων κανόνων, κοινωνικής ηθικής, προκαταλήψεων. Αναγκάστηκαν να υπομένουν ολομόναχες και σιωπηλές τους εφιάλτες τους.

Μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη δύναμη γραμμένη με λυρισμό και ρεαλισμό. Ένα βιβλίο που επιπλέον μιλάει για το δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογένειας και τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των αδερφών.

Η ιστορία της Χάνα αποτελεί την ιστορία κάθε σκλάβας του σεξ εκείνης της περιόδου, αλλά και την ιστορία κάθε γυναίκας που εξαπατάται, ξεγελιέται, βιάζεται σε καιρό πολέμου. Χθες, σήμερα, αύριο. Εις το διηνεκές.