Ζώντας με το Αλτσχάιμερ

Μια γυναίκα λίγο πριν από τα πενήντα. Στην αρχή ξεχνάει λέξεις –κενά μνήμης–, έπειτα, ξαφνικά και για μερικά δευτερόλεπτα μόνο, δεν ξέρει πού βρίσκεται –αίσθημα αποπροσανατολισμού– και στέκεται σαν χαμένη στη μέση του δρόμου –σύγχυση. Δεν ανησυχεί. Τα παραπάνω είναι συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Καθώς όμως ο καιρός περνά, τα σκαλώματα της μνήμης γίνονται συχνότερα και επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της ζωής της. Τότε είναι που επισκέπτεται τη γιατρό της και ανακαλύπτει ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ, στην πρώιμη μορφή του.

Η Άλις Χάουλαντ, διακεκριμένη καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ και διεθνούς φήμης γλωσσολόγος, παντρεμένη με έναν επίσης φημισμένο βιολόγο και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών, πρέπει πλέον να μάθει να συμβιώνει με τον δαίμονα. Η ζωή της, όπως την ήξερε, δεν υφίσταται πλέον. Καθημερινά  χάνει κι ένα κομμάτι του εαυτού της, χάνει τις αναμνήσεις της, αδυνατεί ν’ αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθεί. Σταδιακά δεν αναγνωρίζει ούτε τα μέλη της οικογένειάς της.

Μήνα τον μήνα, βήμα το βήμα, οι αναγνώστες παρακολουθούν την αγωνιώδη πορεία της Άλις καθώς η νόσος εξελίσσεται. Από μια δυναμική, δραστήρια και γεμάτη ενέργεια γυναίκα να μετατρέπεται σε ένα άβουλο ον, που δυσκολεύεται να αρθρώσει ακόμα και μια απλή φράση, με σπανιότατες στιγμές διαύγειας. Πλέον δεν έχει αναμνήσεις, δεν έχει μνήμες, ζει σε έναν δικό της κόσμο, είναι μια άλλη.

Και αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει την αξία της ως άνθρωπος;

Το μυθιστόρημα «Κάθε στιγμή μετράει» της Lisa Genova αποτυπώνει τη ζωή των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα από τη συγκεκριμένη νόσο. Εκ των έσω. Δοσμένη από την οπτική της ίδιας της Άλις, μέσα από τα μάτια της, περιγράφει με απόλυτα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό τρόπο την πορεία προς το αναπόφευκτο τέλος. Πώς ολόκληρη η ζωή τους αλλάζει μέρα τη μέρα και εκείνοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, πώς διαταράσσονται οι σχέσεις τους με την οικογένεια και τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς τελικά μετατρέπονται σε μεγάλα «μωρά» εξαρτώμενα απολύτως από τους άλλους.

Το «Κάθε στιγμή μετράει» (Still Alice) μεταφέρθηκε το 2014 στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Τζούλιαν Μουρ, ερμηνεία που της χάρισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, τον Άλεκ Μπάλντουιν και την Κρίστεν Στιούαρτ.