Η Ευρώπη του Μεσοπολέμου

Maurice Dekobra είναι το ψευδώνυμο του Maurice Tessier, ενός Γάλλου δημοσιογράφου, συγγραφέα, μεταφραστή, σεναριογράφου και κινηματογραφικού παραγωγού. Γεννήθηκε το 1885 και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1912. Η επιτυχία ήρθε το 1925, όταν δημοσιεύτηκε η «Μαντόνα των βαγκόν-λι». Υπήρξε φίλος με πολλές προσωπικότητες του Χόλιγουντ, ενώ πολλά από τα μυθιστορήματά του έγιναν ταινίες.

Η Λαίδη Γουάινχαμ είναι μια αισθησιακή και ατίθαση γυναίκα που αρνείται να συμβιβαστεί με τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό της συντηρητικής αγγλικής αριστοκρατίας. Όταν η οικονομική καταστροφή της χτυπάει την πόρτα, ζητά από τον έμπιστο γραμματέα και φίλο της, τον Πρίγκιπα Σελιμάν, να τη βοηθήσει να διεκδικήσει κάποιες εκτάσεις με πετρελαιοπηγές που της ανήκουν από τη Σοβιετική Ένωση. Ο Σελιμάν μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντήσει το σύντροφο Βαρίσκιν που μπορεί να λύσει το ζήτημα. Αυτός δέχεται, αλλά με έναν όρο: να περάσει μια βραδιά με τη Λαίδη Γουάινχαμ. Αυτή δέχεται, αλλά όταν γνωρίζονται ένα πραγματικό αίσθημα γεννιέται στην ψυχή του Βαρίσκιν, ο οποίος της προτείνει να την παντρευτεί. Το ζήτημα των πετρελαιοπηγών ταχτοποιείται και ο Σελιμάν πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις και …να βρεθεί φυλακισμένος της Ιρίνα Μουράβιεφ, της ζηλιάρας και άκρως επικίνδυνης ερωμένης του Βαρίσκιν. Παρά το γεγονός ότι καταφέρνει να δραπετεύσει, ο Σελιμάν γνωρίζει ότι η Ιρίνα είναι αποφασισμένη να τους καταστρέψει όλους.

Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από την αφήγηση του Πρίγκιπα Σελιμάν, του πιστού γραμματέα της Λαίδης Γουάινχαμ. Η επιλογή αυτού του αφηγητή καθορίζει και το ύφος του βιβλίου: ο Σελιμάν είναι Γάλλος αριστοκράτης, γυναικοκατακτητής, πολύ  έξυπνος και μορφωμένος, γεγονός που προσφέρει στο βιβλίο πλούσια γλώσσα και αφήγηση γεμάτη πληροφορίες και λεπτομέρειες. Είναι οξυδερκής και παρατηρητικός με αποτέλεσμα το ύφος της ιστορίας να γίνεται περιπαιχτικό και ειρωνικό σε ορισμένες καταστάσεις. Ο αφηγητής, λοιπόν, δίνει τον τόνο του μυθιστορήματος και γίνεται το ιδανικό συμπλήρωμα του χαρακτήρα της Λαίδης Γουάινχαμ, που διασχίζει την Ευρώπη του Μεσοπολέμου και παίζει με οτιδήποτε της εξάπτει την περιέργεια. Χλευάζει την ψυχανάλυση ως ανεπαρκή, σοκάρει την αριστοκρατία χορεύοντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση γυμνή και νικά τον υπαρκτό σοσιαλισμό …αποδεχόμενη την πρόταση γάμου του Βαρίσκιν.

Ο Dekobra σε ένα βιβλίο τριακοσίων σελίδων φωτογραφίζει την πραγματικότητα και την υπερβολή του Μεσοπολέμου, την καυτηριάζει και προβάλλει ως λαμπερές φιγούρες δυο τυχοδιωκτικούς χαρακτήρες, τον Σελιμάν και τη Λαίδη Γουάινχαμ, που στο τέλος καταντούν νικητές στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, ογδόντα χρόνια μετά.