Το παραμύθι της πραγματικότητας

O Γιοστέιν Γκάαρντερ γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και λογοτεχνία στο Όσλο. Kατόπιν εργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας μέσης εκπαίδευσης. Aρχικά έγραψε βιβλία για παιδιά και εφήβους. Σήμερα εργάζεται ως συγγραφέας. Zει στο Όσλο με τη γυναίκα του, η οποία είναι θεατρολόγος, και με τους δύο γιους του. Tο πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι «O Kόσμος της Σοφίας», το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. «Tο Mυστήριο της Tράπουλας» κυκλοφόρησε το 1990, δύο χρόνια πριν από τον Kόσμο της Σοφίας, και το 1991 κέρδισε το Bραβείο Kριτικών Λογοτεχνίας της Nορβηγίας, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Γιοστέιν Γκάαρντερ πραγματεύεται την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει το παραμύθι στη ζωή του. Όλη η οικογένεια του μικρού Γκέοργκ μαζεύεται για να βάλει σε τάξη τα πράγματα του πατέρα, που λίγες ημέρες πριν έφυγε για το μακρύ ταξίδι. Τότε ανακαλύπτουν ένα γράμμα, που έχει στο φάκελο γραμμένο το όνομα του Γκέοργκ. Εκείνος ανεβαίνει γρήγορα στο δωμάτιό του για να το διαβάσει. Διαπιστώνει ότι είναι ένα γράμμα του πατέρα του, γραμμένο με τέτοιο τρόπο, σαν να βρίσκεται απέναντί του και να του μιλά. Στις σελίδες του γράμματος ο πατέρας του Γκέοργκ θα του αφηγηθεί την ιστορία για μια γυναίκα που είχε γνωρίσει πριν πολλά χρόνια. Ο Γκέοργκ, αφοσιωμένος, διαβάζει για τον έρωτα του πατέρα του προς την άγνωστη γυναίκα, τις προσπάθειές του να την προσεγγίσει, την αγωνία του να την κατακτήσει. Όσο περνά τις σελίδες, τόσο το ενδιαφέρον του μικρού αγοριού μεγαλώνει, για να καταλήξει σε μια όμορφη και συνάμα παραμυθένια αλήθεια.

Ο Γιοστέιν Γκάαρντερ πλάθει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τον ρόλο της φαντασίας και του παραμυθιού στην πραγματικότητα. Με κεντρικό ήρωα τον πατέρα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία, ενώ κατά διαστήματα εναλλάσσεται με τον μικρό Γκέοργκ, που εκθέτει τις σκέψεις του και αυτός σε πρώτο πρόσωπο. Με απλή, αλλά τόσο ουσιώδη γλώσσα, καταφέρνει ο Γκάαρντερ να στήσει μια υπόθεση, που εν πρώτοις φαντάζει απλή, αλλά με το πέρας των σελίδων μαγεύει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη. Οι διάλογοι του βιβλίου είναι μεστοί και περιεκτικοί, ενώ η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων είναι πλήρης και πραγματικά εξαιρετική. Παράλληλα διαφαίνεται και η εξαιρετική ικανότητα του Γκάαρντερ να παρουσιάζει το παρελθόν ως παρόν και την καθημερινότητα ως μια ωραία ζωγραφιά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξυψώνει για ακόμα μια φορά το ταλέντο του Γκάαρντερ και είναι πραγματικά άρτιο από κάθε άποψη, αφού ο συγγραφέας πετυχαίνει άψογα να ορίσει το σημείο όπου το παραμύθι συναντά τη ζωή. Επίσης, η μετάφραση του Ιακώβου Κοπερτί είναι εξαιρετική, αφού διατηρεί την ομορφιά του βιβλίου σε υψηλό επίπεδο.