Μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα, με διπλή καταγωγή (με μητέρα λευκή και πατέρα από τη φυλή των Οτζίμπουε), είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του young adult μυθιστορήματος. Η Ντόνις ποτέ δεν μπόρεσε να αισθανθεί ότι ανήκει κάπου: νιώθει το ίδιο ξένη στην πόλη της, το Σου Σεντ Μαρί του Μίσιγκαν, όσο και στον καταυλισμό των Οτζίμπουε που βρίσκεται στο Σούγκαρ Άιλαντ, απέναντι από την πόλη. Παρά το γεγονός ότι ο δεσμός που την ενώνει με τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας του πατέρα της, οποίος έχει πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ιδιαίτερα ισχυρός, η ίδια δεν αισθάνεται ότι ανήκει στον τόπο ή στη φυλή, αφού δεν αποτελεί εγγεγραμμένο μέλος της. Από την άλλη, ένας θάνατος στην οικογένεια της μητέρας της την αναγκάζει να αναβάλει τα σχέδιά της να σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έτσι περιορίζεται στο να περάσει έναν χρόνο στο τοπικό πανεπιστήμιο. Αυτό που την παρηγορεί είναι  ότι εκεί θα είναι μαζί με τη Λίλη, την καλύτερή της φίλη από τη φυλή, καθώς και η γνωριμία της με τον Τζλέιμι, τον νέο παίκτη χόκεϊ της ομάδας του τοπικού λυκείου, στην οποία συμμετέχει και ο ετεροθαλής αδερφός της Λίαμ.

Όλα ανατρέπονται όταν η Ντόνις γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας που θα της στερήσει ακόμη έναν άνθρωπο που αγαπά. Τότε θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μυστική επιχείρηση του FBI που αφορά θανάτους σχετιζόμενους με τα ναρκωτικά σε διάφορους καταυλισμούς. Θα συμφωνήσει διστακτικά να λάβει μέρος σε αυτή την επιχείρηση για να βοηθήσει στην εξάρθρωση του κυκλώματος και να προστατέψει τους ανθρώπους που αγαπά. Σύντομα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι  σχεδόν κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται, ούτε καν οι άνθρωποι που γνώριζε μια ζωή. Και δεν θα αργήσει η στιγμή που η ίδια της η ζωή θα απειληθεί.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Angeline Boulley, η οποία είναι εγγεγραμμένο μέλος της φυλής των Τσίπεγουα, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αξιόλογο, καθώς συνδυάζει άψογα στοιχεία θρίλερ και μυστηρίου με ζητήματα ταυτότητας και αποδοχής. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας νιώθει έντονη αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους της και από τα δύο κομμάτια της οικογένειάς της, και είναι έτοιμη να τους υπερασπιστεί με κάθε κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που θα αποφασίσει τελικά να εμπλακεί στην έρευνα του FBI: θέλει να βοηθήσει να εντοπιστούν όσοι παρέχουν σίσα, το ναρκωτικό των φτωχών, στους νέους της φυλής. Η συγγραφέας χτίζει σταδιακά το μυστήριο γύρω από αυτό το ζήτημα –που αποτελεί ένα φλέγον θέμα στις μέρες μας– και εντείνει την αγωνία καθώς η ιστορία εξελίσσεται. Χάρη στην παρουσία της Ντόνις και των ανθρώπων της , η συγγραφέας παρουσιάζει την κουλτούρα των Οτζίμπουε, τον δεσμό τους με τη φύση και τα στοιχεία της, την πίστη στη σοφία των Πρεσβύτερων και την ανάγκη των μελών να  μένουν ενωμένοι. Η Ντόνις αποζητά αυτή την αποδοχή, την ένταξη σε ένα σύνολο ατόμων που ενώνονται με σχέσεις αγάπης και σεβασμού. Παράλληλα, η Boulley θίγει το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα, τη δύναμη που πρέπει να βρουν για να συνεχίσουν, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει τιμωρία για τους θύτες.

«Η κόρη του φύλακα της φωτιάς» δεν είναι ακόμα ένα young adult μυθιστόρημα, από αυτά που μεταφράζονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Είναι μια ιστορία που θίγει ουσιαστικά ζητήματα για τη νεολαία και που μας φέρνει σε επαφή με έναν κόσμο, με έναν πολιτισμό που για εμάς φαντάζει εξωτικός. Μεταφρασμένο εξαιρετικά από τη Χίλντα Παπαδημητρίου, το μυθιστόρημα συνδυάζει το μυστήριο με τον κοινωνικό προβληματισμό και διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει για πρωταγωνιστικό πρόσωπο μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα αποφασισμένη να ορίσει τη ζωή της, παρά τις προσπάθειες όλων να λάβουν αποφάσεις για αυτήν.