Ο Χάρι Χόλε επιστρέφει για ενδέκατη φορά

Ο Νέσμπο, ο συγγραφέας που τα βιβλία του έχουν πουλήσει 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ο πιο γνωστός σύγχρονος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, εν όψει και της ταινίας όπου ο Χάρι Χόλε παίρνει σάρκα και οστά υπό τη μορφή του Michael Fassbender και θα κυκλοφορήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ζωντανεύει τον διάσημο ήρωά του για ενδέκατη φορά στο βιβλίο με τον θελκτικό τίτλο «Η δίψα».

Ο Χάρι Χόλε, μετά τα όσα έχει περάσει, ζει μια ήρεμη ζωή. Παντρεμένος, καθηγητής στην Ακαδημία της Αστυνομίας, ο Χάρι βρίσκεται μακριά από τους δαίμονες που τον κυρίευαν στο παρελθόν. Όμως, οι εφιάλτες δεν έχουν εξαφανιστεί…

Δυο γυναίκες βρίσκονται νεκρές με αποτρόπαιο τρόπο, δαγκωμένες, με ελάχιστο αίμα να έχει απομείνει στο σώμα τους. Η αστυνομία συνδυάζει τους δύο φόνους, όμως τα στοιχεία δεν επαρκούν για να προσδώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Κι ενώ το αδιέξοδο μοιάζει ασφυκτικό, ο φόβος δυναμώνει ότι ο δολοφόνος θα χτυπήσει ξανά. Μοναδική λύση είναι η επιστροφή του Χόλε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της αστυνομίας, έστω κι αν κάποιοι δεν επιθυμούν με τίποτα την επιστροφή του.

Παρά τους ενδοιασμούς ο Χάρι δεν μπορεί να αρνηθεί τη νέα πρόκληση, καθώς υπάρχει ένας επιπλέον λόγος: ο τρόπος των δολοφονιών δεν είναι άγνωστος στον Χάρι, αλλά του θυμίζει μια υπόθεση που δεν κατάφερε να εξιχνιάσει. Οι εφιάλτες γίνονται πιο έντονοι, το απόκοσμο στοιχείο της δίψας του δολοφόνου πιο σκοτεινό, οι παλιοί δαίμονες του Χάρι επανέρχονται. Ο Χάρι δεν έχει μονάχα να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου, αλλά και να μείνει μακριά απ’ όσα, για καιρό, είχε θάψει βαθιά στο παρελθόν του.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Νέσμπο επαληθεύει τους λόγους που ο Νορβηγός συγγραφέας βρίσκεται στην πρώτη θέση της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Καθηλωτική δράση, ρεαλιστικοί χαρακτήρες, σωστή δομή, πλοκή που υπερβαίνει τη φαντασία των πιο φανατικών αναγνωστών του είδους. Όμως, τα βιβλία του Νέσμπο διαθέτουν και κάτι άλλο: παρά τις εσωτερικές αναταράξεις και την αυτοκαταστροφή του ήρωα, μέσα από τα ομιχλώδη σκηνικά που ντύνουν τον ψυχισμό του Χάρι, πάντοτε, με υποδόριο τρόπο, υπάρχει η ακτίνα φωτός που τον κρατά όρθιο και του δείχνει τον δρόμο. Δεν είναι λοιπόν, μόνο η τραγικότητα του ήρωα, αλλά και ο έμμεσος τρόπος που αποκαλύπτει την κάθαρση, επί της ουσίας έναν εξαγνισμό από τα δεσμά που τον κρατάνε στο χείλος της καταστροφής. Αυτή είναι η κατάρα του Χόλε, ότι για να μπορέσει να φτάσει στη λύση κάθε υπόθεσης, πρέπει πρώτα να περάσει από τη δική του κόλαση και να καταφέρει να βγει ζωντανός.

Ένα ακόμα εξαιρετικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε, που, όσες ιστορίες κι αν διαβάσει κάποιος, ποτέ δεν κουράζει τον αναγνώστη, αφού υπάρχει και μια χρονική συνέχεια και εξέλιξη στις ιστορίες του Χάρι.

Ωραίο εξώφυλλο και πολύ καλή μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη.