“Cogito ergo sum”
Ο David Eagleman είναι καθηγητής, νευροεπιστήμονας στο Baylor College of Medicine του Τέξας, όπου διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο για την Αντίληψη και τη Δράση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην αντίληψη του χρόνου, στη συναισθησία, καθώς και στην επίδραση των επιστημονικών ανακαλύψεων της νευροεπιστήμης στο Δίκαιο.
Όσον αφορά τη μετά θάνατον ζωή ή πιο σωστά το τι πραγματικά ακολουθεί μετά το θάνατο, η κάθε θρησκεία έχει τις δικές της θεωρίες να μας προσφέρει – λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Ο David Eagleman, όμως, με το βιβλίο του αυτό, που αποτελεί συλλογή από 40 ιστορίες, μας παρέχει 40 διαφορετικές πιθανότητες για το τι έπεται μετά το τέλος της επίγειας ζωής, οι οποίες δεν είναι καθόλου ανιαρές αλλά αντιθέτως είναι πολύ διασκεδαστικές. Κάθε μία ιστορία παρουσιάζει μια διαφορετική εξήγηση με θέματα που ποικίλλουν, όπως το ποιος είναι ο Θεός, γιατί επέλεξε να δημιουργήσει τους ανθρώπους, ποιο είναι το σχέδιό του και άλλα ερωτήματα σχετιζόμενα με την ύπαρξή μας. Οι εξηγήσεις αυτές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν οι συμβατικές θρησκείες και εξαιρετικά πρωτότυπες. Μια από αυτές με τον τίτλο «Μεταμόρφωση», μιλάει για την πιθανότητα της ύπαρξης τριών θανάτων, ο πρώτος όταν το σώμα παύει να λειτουργεί, ο δεύτερος όταν το σώμα εναποτίθεται στον τάφο, ο τρίτος τη στιγμή, κάποτε στο μέλλον, που το όνομά σου αναφέρεται για τελευταία φορά. Μια άλλη με τον τίτλο «Υποτακτική» αναφέρει: «Στον άλλο κόσμο, κρίνεσαι όχι σε σύγκριση με άλλους, αλλά σε σύγκριση με τον εαυτό σου. Συγκεκριμένα κρίνεσαι σε σύγκριση με το τι θα μπορούσες να ήσουν. Έτσι η άλλη ζωή μοιάζει πολύ με την παρούσα, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει όλα τα εσύ που υπήρξες».
Αυτή η πρωτότυπη και ευχάριστη, παρά το θέμα της, μικρή συλλογή ανήκει στην κατηγορία των παράξενων και αταξινόμητων βιβλίων. Πρόκειται για ιστορίες που μας λένε πώς να ζήσουμε τις ζωές μας τώρα, να εκτιμήσουμε όσα μας παρέχονται και γενικά την ύπαρξή μας. Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να μας αφηγηθεί με έναν πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο ιστορίες με ηθικό χαρακτήρα που θα μας απελευθερώσουν από κάθε παγιωμένη ιδέα των θρησκειών για τη ζωή και το θάνατο και θα μας οδηγήσουν στο να ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τώρα. Η κάθε ιστορία είναι προτιμότερο να διαβαστεί ως αυτοτελής και με χρονική απόσταση από την επόμενη προκειμένου ο αναγνώστης να έχει το χρόνο να την επεξεργαστεί. Η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι προσεκτικά επιλεγμένες προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο χιουμοριστικό κλίμα. Ας μην ξεχνάμε ότι για να διαχειριστούμε καλύτερα «το μέρος» πρέπει πρώτα να σχηματίσουμε μια εικόνα για «το όλον».