Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Λίνας Σωτηροπούλου και μπαίνει δυναμικά στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Με χιούμορ και πρωτότυπη αρχιτεκτονική, καταπιάνεται με ένα συνηθισμένο θέμα με μια εντελώς ασυνήθιστη προσέγγιση. Σε πρωτοπρόσωπη φυσική αφήγηση, με λιτό λόγο αλλά περιεκτικό και με αναγνώσεις ανάμεσα στις γραμμές. Διασκεδάζει το ίδιο μικρούς και μεγάλους – σπάνιο επίτευγμα για παιδικό βιβλίο.

Την αφήγηση ξεκινάει η μεγάλη αδερφή: «Είμαι το πρώτο παιδί της οικογένειας και για πολύ καιρό το μοναδικό. Πραγματική βασίλισσα. Η βασίλισσα του μπαμπά μου, ο οποίος μου είχε δώσει και ένα μαγικό ραβδί, που μόλις το κουνούσα όλες μου οι ευχές γίνονταν πραγματικότητα.(…) Μια μέρα όμως όλα αυτά γκρεμίστηκαν. Ήταν τότε που μου ανακοίνωσαν ότι θα είχα αδερφή. (…) Κουνούσα συνέχεια το ραβδί μου και προσπαθούσα να ανακαλύψω μαγικά, έτσι ώστε η αδερφή μου να μην έρθει ποτέ σπίτι. Μάταια όμως».

Μετά τη σκυτάλη της αφήγησης την παίρνει η μικρή αδερφή, η οποία παρερμηνεύει ξεκαρδιστικά την «εχθρική» συμπεριφορά της μεγάλης αδερφής: «(…) Η οικογένειά μου με αγαπούσε πολύ και η αδερφή μου προσπαθούσε να μου δείξει την αγάπη της με κάθε τρόπο! Είχε και ένα ραβδί και όλη μέρα γύρναγε στο σπίτι και παραμιλούσε από τη χαρά της».
Οι δυο αφηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με εύθυμο και καταλυτικό τρόπο οδηγώντας στο αίσιο τέλος της ιστορίας, που θα πρέπει να τη διαβάσετε για να το μάθετε βέβαια.

Οι ζωγραφιές της Σαμαρτζή απόλυτα μέσα στο πνεύμα του βιβλίου. Εξαιρετικές!