Στο κόκκινο δωμάτιο βρίσκονται οι χειρότεροι εφιάλτες

Το επιτυχημένο συγγραφικό ζεύγος των Nicci French, πέρα από τη σειρά με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν –όλα τα βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα–, έχει κυκλοφορήσει και άλλα μυθιστορήματα που κινούνται στα πλαίσια του αστυνομικού και ψυχολογικού θρίλερ.

Η ψυχίατρος Κιτ Κουίν καλείται από την αστυνομία για να εξετάσει έναν πιθανό ύποπτο για τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας. Μόλις τελειώνει η συζήτηση εκείνος της επιτίθεται και την τραυματίζει στο πρόσωπο. Η Κιτ Κουίν απομακρύνεται από την υπόθεση. Όμως, όταν οι έρευνες δεν αποκαλύπτουν κάποιο νέο στοιχείο, η Κιτ επανέρχεται στη δράση. Μια ακόμα γυναίκα δολοφονείται, όχι πολύ μακριά από το σημείο της άλλης δολοφονίας.

Ο ύποπτος που της είχε επιτεθεί βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των ερευνών. Όμως, παρά τα στοιχεία που προκύπτουν, η Κιτ αρνείται να αποδεχθεί ότι αυτός είναι ο ένοχος. Τότε βυθίζει τον εαυτό της στα πιο σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Οι χειρότεροι εφιάλτες της ξυπνούν, το κόκκινο δωμάτιο την εγκλωβίζει σ’ έναν κυκεώνα όπου η ψυχολογία της γίνεται θραύσματα, η ζωή της απειλείται, και οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, εν αντιθέσει με τη σειρά με πρωταγωνίστρια τη Φρίντα Κλάιν, προσδίδοντας αμεσότητα στο κείμενο, πιο μικρή απόσταση ανάμεσα στην αφήγηση και στον αναγνώστη. Η πλοκή είναι πολύ καλή, αινιγματική και σκοτεινή, άλλωστε είναι κάτι που το συγγραφικό δίδυμο χειρίζεται άψογα σε όλα του τα βιβλία.

Οι χαρακτήρες, πιόνια στην εξέλιξη της υπόθεσης, σκιαγραφούνται με ρεαλισμό, πειστικότητα, αφού οι συγγραφείς παίζουν έξυπνα με την ψυχολογία και τον συναισθηματικό κόσμο τους. Καθώς οι σελίδες περνούν, η αγωνία και το ενδιαφέρον κορυφώνεται σταδιακά, εξαιρετικός χειρισμός του ύφους, της πλοκής και της αφήγησης από τους συγγραφείς. Οι διάλογοι είναι σπιρτόζικοι, προωθώντας την εξέλιξη, αλλά και προσθέτοντας στοιχεία στα προφίλ των ηρώων.

Ένα ακόμα εξαιρετικό μυθιστόρημα που αναδεικνύει τους Nicci Gerrard και Sean French σε μετρ του συγκεκριμένου είδους.