Το φαίνεσθαι και το είναι

Λονδίνο, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ένας μανιακός δολοφόνος ξεκληρίζει μια τετραμελή οικογένεια και απάγει ένα τετράχρονο αγόρι. Ο επιθεωρητής Μαξ Γουλφ καλείται να εξιχνιάσει το πολλαπλό έγκλημα και να εντοπίσει το εξαφανισμένο παιδί, πριν να είναι πολύ αργά. Το όπλο του εγκλήματος οδηγεί σε έναν δολοφόνο που πριν από τριάντα χρόνια έγινε γνωστός ως ο Χασάπης. Είναι δυνατόν αυτός να έχει ξαναμπεί στο παιχνίδι, όντας σήμερα ετοιμοθάνατος;

Με τον χρόνο να κυλάει εναντίον του και με τις πιθανότητες το αγνοούμενο αγόρι να βρεθεί ζωντανό ολοένα να λιγοστεύουν, ο Μαξ μπλέκεται σε ένα κυνηγητό που τα έχει όλα: βία, συγκρούσεις, αίμα, θάνατο. Θα κατορθώσει να βγει νικητής;

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα, είναι η δεύτερη περιπέτεια του επιθεωρητή Μαξ Γουλφ διά χειρός Τόνυ Πάρσονς και τιτλοφορείται «Τιμωρός».

Με κύρια εργαλεία του προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις, φράσεις, παραγράφους,  ενεργοποιώντας και θέτοντας σε επιφυλακή και τις πέντε αισθήσεις και επιλέγοντας την ιστορία να την αφηγηθεί ο ίδιος ο Μαξ, σε πρώτο πρόσωπο,  ο συγγραφέας παραχωρεί στους αναγνώστες το προνόμιο να γίνουν μύστες των γεγονότων και κοινωνοί συγκλονιστικών μυστικών, να εισχωρήσουν στα έγκατα των όσων συμβαίνουν, να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα και ολοκληρωμένη άποψη. Καθώς, ωστόσο, η αφήγηση προχωρά, οι ανατροπές αρχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη και ο αναγνώστης κυριολεκτικά δε γνωρίζει τι θα συναντήσει στην επόμενη σελίδα. Κάτι που ανεβάζει την αδρεναλίνη κατακόρυφα. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι χάρη στην κινηματογραφική αφήγηση και στις συγκλονιστικές περιγραφές, ιδιαίτερα των σκηνών δράσης, δίνεται η αίσθηση ότι κάποιος παρακολουθεί ταινία.

Οι ήρωες του Πάρσονς εξάλλου συμπεριφέρονται ανθρώπινα, δεν είναι πιόνια ή χάρτινοι, και διαθέτουν λογική και αισθήματα. Συγκινούνται, πονούν, ερωτεύονται, ενώ λαχταρούν τα απλά πράγματα της ζωής. Εν ώρα καθήκοντος περνούν διά πυρός και σιδήρου, μάχονται σώμα με σώμα, τραυματίζονται, αποκτούν ανεξίτηλα σημάδια και ουλές που θα φέρουν εφ’ όρου ζωής, φλερτάρουν καθημερινά με τον θάνατο. Αλλά ταγμένοι μέχρι τελευταίας ρανίδας σε αυτό που κάνουν και που λατρεύουν, διαθέτουν τους εαυτούς τους ψυχή τε και σώματι στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Μια υπόθεση για τα καλά κρυμμένα, σκοτεινά και ένοχα μυστικά των ευτυχισμένων οικογενειών. Αυτά που κυκλοφορούν στο σκοτάδι πίσω από κλειστές πόρτες και αυτά που κρύβονται κάτω από το χαλί.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην εξαιρετική μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ.