Μπορεί ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να εξαφανιστεί;

 Διαβάζοντας τα βιογραφικά των συγγραφέων στις σελίδες των βιβλίων σπάνια βρίσκεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που να σου διεγείρει το ενδιαφέρον. Με την Anne Holt υπήρχε αυτό το «κάτι» στο βιογραφικό της: έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας. Αρκετά ενδιαφέρον, λοιπόν, μια πρώην υπουργός να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα – μάλιστα ο Jo Nesbo τη θεωρεί μητέρα της αστυνομικής σκανδιναβικής λογοτεχνίας.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γεγονός. Η Έλεν Μπάρκλεϊ εκλέγεται πρόεδρος στο τέλος μιας δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας. Λίγους μήνες μετά επιλέγει για πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό τη Νορβηγία για τους εορτασμούς της 17ης Μαΐου. Η πρόεδρος φτάνει στη χώρα και έπειτα από συναντήσεις και δείπνα πηγαίνει στη σουίτα του ξενοδοχείου, το οποίο είναι πολύ καλά φρουρούμενο. Η ημέρα της εθνικής εορτής πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι οι εκδηλώσεις θα είναι πολύ επιτυχημένες.

Το επόμενο πρωί η Έλεν Μπάρκλεϊ δεν εμφανίζεται την προκαθορισμένη ώρα. Ένας πράκτορας χτυπάει την πόρτα της σουίτας, όμως δεν παίρνει απάντηση. Ρίχνει την πόρτα και μπαίνει σε μια σουίτα όπου η πρόεδρος είναι άφαντη. Πώς είναι δυνατόν σ’ ένα άριστα φρουρούμενο κτήριο να εξαφανιστεί η πρόεδρος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν, όπως φαίνεται στις κάμερες του ξενοδοχείου, δεν έχει βγει ούτε έχει μπει κάνεις στη σουίτα της κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Συναγερμός σημαίνει στην αστυνομία της Νορβηγίας και στο FBI. Η κόντρα μεταξύ των δύο υπηρεσιών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς αλυσιδωτές αντιδράσεις μετατρέπουν την εξαφάνιση σε εθνική κρίση και με γοργούς ρυθμούς θα γιγαντωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε λεπτό που περνάει λειτουργεί εις βάρος τους, όμως οι αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν στοιχεία που βρίσκονται θαμμένα στο παρελθόν.

Η Anne Holt χτίζει σταδιακά την πλοκή στο μυθιστόρημά της, κινούμενη σε αργό τέμπο, οικοδομώντας προσεκτικά κι επιμελώς τα προφίλ των χαρακτήρων της. Σε μεγάλα τμήματα του βιβλίου επικεντρώνεται στη συνεργασία των υπηρεσιών των δύο χωρών, σκιαγραφώντας αριστοτεχνικά το παιχνίδι που παίζεται στα παρασκήνια, όταν συμβαίνουν γεγονότα υψίστης σημασίας κι επικινδυνότητας, κάτι που φαίνεται να γνωρίζει καλά από τη θητεία της στην πολιτική σκηνή της Νορβηγίας. Ο αναγνώστης δεν ψάχνει να βρει ποιος κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της προέδρου, αλλά να ανακαλύψει πώς έγινε και για ποιον λόγο. Η καταιγιστική δράση απουσιάζει, αφού η συγγραφέας επιλέγει να κλιμακώσει αργά και σταθερά την ένταση. Δεν στηρίζεται στην πλοκή, αλλά κυρίως στα πορτρέτα των προσώπων που συνθέτουν το παζλ, στοιχειοθετώντας αριστοτεχνικά τα προφίλ των χαρακτήρων που διαδραματίζουν ακόμα και δευτερεύοντα ρόλο στην υπόθεση.

Ένα άρτια δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με εξαιρετικά ψυχογραφήματα χαρακτήρων που βυθίζει τον αναγνώστη σελίδα τη σελίδα πιο βαθιά σε μια σκοτεινή υπόθεση.