Γλυκιά μελαγχολία φερμένη από αλλοτινούς καιρούς

Οι «Γεύσεις με Νοσταλγία» της Θωμαΐδος-Ισμήνης Χαρίλα είναι ένα λεύκωμα που μεταφέρει μυρωδιές και αναμνήσεις από καιρούς αλλοτινούς, χαμένους για τους πολλούς.

Το λεύκωμα ανοίγει με ένα παραμύθι… μέσα σε ένα άλλο παραμύθι, που η γιαγιά αφηγείται στα εγγόνια της, υπενθυμίζοντας ότι η αθωότητα των παιδιών διεκδικεί το μερίδιό της σε όλων των ηλικιών τους ανθρώπους. Κατόπιν το λεύκωμα χωρίζεται σε δώδεκα ενότητες –ισάριθμες με τους μήνες– που καθεμιά τους περιέχει σμυρνέικες συνταγές, σωσμένες από τα βάθη του χρόνου, κληρονομιά των γιαγιάδων της στη συγγραφέα. Φαγητά, γλυκά, λικέρ στήνουν χορό και σκοπό έχουν να μαγέψουν όσους τα δοκιμάσουν. Να γνωρίσουν νέες γεύσεις, να γλυκαθούν με πρωτότυπα γλυκίσματα, να «μεθύσουν γλυκά» με πρωτόγνωρες γεύσεις λικέρ. Και όχι μόνο… Το πρώτο ξάφνιασμα συντελείται από την ανάγνωση ακόμα των συνταγών καθώς οι ονομασίες που έχουν δοθεί μας ταξιδεύουν. «Χιονισμένες κορφές», «Τσάι στο Παλάτι», «Κρυφοανταμώματα», «Ρεθυβοπαντρέματα», «Το γλυκό της χαράς»,  «Σουλάτσο χωρίς σκουφί» κ.ά. Ενώ υπάρχουν και συνταγές που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε βιβλίο μαγειρικής.

Κάθε ενότητα ανοίγει με ένα εισαγωγικό κείμενο που μας μεταφέρει ήθη κι έθιμα της Σμύρνης του τότε – γεννητούρια, ονομαστικές εορτές, γάμοι, Χριστούγεννα, Πάσχα, Αποκριές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από φωτογραφίες παλαιών αντικειμένων, που ανήκουν στην οικογένεια της συγγραφέως, σωσμένων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.