Γρήγορα και χαμογελαστά γεύματα

Ήμουν στην Αγγλία, όταν είδα για πρώτη φορά μια εκπομπή του Jamie Oliver: ”κόλλησα” αμέσως.  Αυτός ο γελαστός τύπος, με το καθαρό πρόσωπο και τη λαϊκή εγγλέζικη προφορά (την οποία λατρεύω), έκανε μαγικά στην κουζίνα: η μαγειρική του ήταν cool και διασκεδαστική, όπως όταν ήμασταν πιτσιρίκια και βοηθούσαμε τη γιαγιά (στο δικό μου σπίτι) να ετοιμάσει το καθημερινό γεύμα.

Επέστρεψα με ένα βιβλίο του στις αποσκευές μου, που μου έλυσε τα χέρια με γρήγορες και απλές συνταγές για το καθημερινό μαγείρεμα – που είναι και το μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης χρόνου. Και ναι, η μαγειρική είναι τέχνη αλλά όταν σε κυνηγούν οι υποχρεώσεις, κάπως πρέπει να λύσεις το θέμα σε χρόνους ρεαλιστικούς και συμβατούς με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, αποφεύγοντας την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού ”απ’ έξω”.

Τα ”30λεπτα γεύματα” του Jamie Oliver  είναι μια εξαιρετική απάντηση στον παραπάνω γρίφο: 50 ολοκληρωμένα μενού που συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους καθώς και έξυπνα τεχνάσματα, για να κερδίζεις χρόνο και να μην ”πελαγώνεις”. Μέσα σε μισή ώρα μπορείς να ετοιμάσεις όχι απλά ένα φαγητό αλλά ένα πλήρες γεύμα, από τη σαλάτα ώς το επιδόρπιο και με μια μεγάλη γκάμα συνταγών από διάφορες κουζίνες: από τις κλασικές ιταλικές για ζυμαρικά και ριζότο, μέχρι ταϊλανδέζικο με γαρίδες κι από εκεί σε μια σούπερ σπανακόπιτα με φέτα και κουκουνάρι (την οποία σας συνιστώ θερμά). Με δύο λόγια, γρήγορο, ποιοτικό και πολύ νόστιμο φαγητό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η προσεγμένη έκδοση από τη ”Διόπτρα”, με τις εύχρηστες συνταγές, τις καλαίσθητες φωτογραφίες που σου ανοίγουν την όρεξη και τη ”φατσούλα” του Jamie να εκπέμπει θετική ενέργεια, είναι όχι μόνο ένα χρηστικό εργαλείο για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά κι ένας τρόπος να μαζευόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε γύρω από ένα τραπέζι, προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα (θυμηθείτε μόνο τι σήμαινε για τις μαμάδες μας η φράση ”κάνω τραπέζι”!) Γιατί το πιο νόστιμο φαγητό είναι εκείνο που φτιάχνεις χωρίς άγχος – όχι ως μία ακόμα υποχρέωση στην ήδη πιεσμένη καθημερινότητά μας, και το μοιράζεσαι με χαμόγελο και αγάπη. Κι ένα ”μυστικό” από τη γιαγιά μου, που υπήρξε εξαιρετική μαγείρισσα: να μαγειρεύετε με μουσική και το φαγητό να το ”τραγουδάτε”, όπως μας συμβούλευε. Η θετική ενέργεια είναι η καλύτερη συνταγή!