Έχουμε διαβάσει: 3.120 βιβλία

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα – The woman in cabin 10

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Αγγλίδας Ruth Ware με τον τίτλο “The woman in cabin 10” (Scout Press, 2016) δεν ανήκει τόσο στην κατηγορία των αστυνομικών με κέντρο βάρους ένα εξαφανισμένο κορίτσι –παρά τον τίτλο του που παραπέμπει ξεκάθαρα σε αυτή την κατηγορία ̶  όσο θυμίζει την περίπτωση του πολύ παλαιότερου και εξαιρετικού φιλμ “The lady vanishes (βασισμένο στο μυθιστόρημα “The wheel spinsτης Ethel White). Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χώρος του τρένου αντικαθίσταται από ένα μικρό αλλά πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια δημοσιογράφος ταξιδιωτικού περιοδικού, η Lo Blacklock, η οποία επιβιβάζεται στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στο παρθενικό του ταξίδι στη Βόρεια Θάλασσα με σκοπό να γράψει ένα άρθρο για το περιοδικό της. Η Lo ξεκινά το ταξίδι σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού λίγες μέρες πριν είχε πέσει θύμα διάρρηξης ενώ κοιμόταν. Στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο επιβαίνουν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, αλλά και επιχειρηματίες και μια σχετικά κεφάτη ατμόσφαιρα επικρατεί στο ξεκίνημα του ταξιδιού. Το πρώτο βράδυ, όμως, η Lo ακούει ένα θόρυβο στην διπλανή καμπίνα και κάποιον να πετάει κάτι στη θάλασσα. Η κοπέλα ανησυχεί γιατί λίγο νωρίτερα είχε τύχει να γνωρίσει την ένοικο της διπλανής καμπίνας. Ο υπεύθυνος ασφάλειας του πλοίου την οδηγεί στη διπλανή καμπίνα και της δείχνει ότι είναι άδεια. Η Lo, όμως, είναι σίγουρη ότι κάτι συνέβη στην κοπέλα που συνάντησε και ρωτάει όλο το προσωπικό του πλοίου, ενώ είναι αποφασισμένη να επικοινωνήσει με την αστυνομία στην πρώτη στάση που θα κάνει το κρουαζιερόπλοιο. Παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και η Lo βρίσκεται μπλεγμένη σε μια κατάσταση που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεμπλέξει.

Το βασικό στοιχείο του μυθιστορήματος είναι μια ατμόσφαιρα κλειστοφοβική και ένα αίσθημα αδιεξόδου που κυριαρχεί. Η θάλασσα προσφέρει ασφάλεια σε όσους θέλουν να διαπράξουν ένα έγκλημα, αλλά αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για όσους θέλουν να ξεφύγουν. Σε κάθε βήμα της πρωταγωνίστριας το αίσθημα της ασφυξίας ενισχύεται, ενώ όλοι σχεδόν οι συνταξιδιώτες της κρύβουν μυστικά και φαίνονται ύποπτοι. Το γεγονός ότι η Lo βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση την καθιστά αρχικά μια αναξιόπιστη αφηγήτρια, αλλά η επιμονή της και η συνεχής προσπάθειά της να αποδείξει ότι όλα όσα άκουσε και είδε δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας της την καθιστούν συμπαθή στον αναγνώστη.

Ένα δεύτερο θετικό χαρακτηριστικό της ιστορίας είναι ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο ξετυλίγεται. Μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση που μόνο η Lo αντιλήφθηκε τα γεγονότα εξελίσσονται ταχύτατα: αντικείμενα που αποδεικνύουν την παρουσία κάποιου ατόμου στην καμπίνα 10 εξαφανίζονται, άτομα μπαίνουν και βγαίνουν στην καμπίνα της πρωταγωνίστριας, ενώ η αίσθηση ότι κάποιος ή κάποιοι την παρακολουθούν συνέχεια την αναγκάζουν να επισπεύσει τις έρευνές της.

Το “The woman in cabin 10” είναι ένα καθαρό ψυχολογικό θρίλερ, με τις ανάλογες ανατροπές και δυσκολίες που καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη αναλλοίωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.