Ποιος σκότωσε τον κ. Λέβενγουορθ;

Αρκετά χρόνια πριν η Agatha Christie γίνει η βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Αγγλία –και όχι μόνο εκεί– μια άλλη γυναίκα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Anna Katharine Green, γνώριζε τεράστια επιτυχία και θεωρήθηκε η «μητέρα του αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος». Το 1878 εξέδωσε την «Υπόθεση Λέβενγουορθ» και το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία πουλώντας 750.000 αντίτυπα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων.

Το μυθιστόρημα ξεκινά στο γραφείο του νεαρού δικηγόρου Έβερετ Ρέιμοντ, όταν ένας αλαφιασμένος άντρας μπαίνει και του ανακοινώνει ότι ένας πελάτης του δικηγορικού γραφείου, ο κ. Λέβενγουορθ, δολοφονήθηκε. Ο νεαρός δικηγόρος σπεύδει αμέσως στην οικία Λέβενγουορθ για να βοηθήσει τις δύο ανιψιές του θύματος με την προανακριτική διαδικασία. Όταν οι υποψίες όλων στρέφονται στη μία από τις δύο κοπέλες, την Ελέανορ, ο κ. Ρέιμοντ μαζί με τον ντετέκτιβ Γκράις προσπαθούν να εντοπίσουν όχι μόνο ποιος είχε την ευκαιρία να διαπράξει τον φόνο, αλλά κυρίως ποιος είχε το κίνητρο να προβεί σε αυτή την πράξη, ώστε να μπορέσουν να αθωώσουν την Ελέανορ που αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μοιραστεί μαζί τους τα όσα γνωρίζει. Καθώς η κοινή γνώμη πιέζει για τη σύλληψη του δολοφόνου, οι δύο άντρες σκαλίζουν το παρελθόν των δύο κοριτσιών στην προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη μιας αθώας κοπέλας.

Ιδιαίτερα ικανή στο να στήνει ανατροπές η συγγραφέας ρίχνει συνεχώς τις υποψίες σε διαφορετικά πρόσωπα, παρουσιάζει στοιχεία που ενοχοποιούν διάφορα άτομα και προκαλεί τον πρωταγωνιστή της –και κατά συνέπεια τον αναγνώστη της– να χρησιμοποιήσει την κριτική του ικανότητα ώστε να καταλήξει ποια είναι τα περιστασιακά στοιχεία και ποιες είναι οι ζωτικής σημασίας αποδείξεις που πρέπει να λάβει υπόψη του. Παράλληλα δημιουργεί ξεχωριστούς χαρακτήρες, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, δίνοντας έτσι βάθος στην ιστορία που αφηγείται. Ακόμα και ο δολοφονημένος κ. Λέβενγουορθ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τον παραστατικό τρόπο που περιγράφεται ο χαρακτήρας του.

Μια εξαιρετικά μπλεγμένη υπόθεση, με πολλούς υπόπτους, εξαφανίσεις, μυστική αλληλογραφία και ένα παρελθόν που διεκδικεί τη θέση του στο παρόν συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα γρίφο που απαιτεί από τον αναγνώστη την αμέριστη προσοχή του για να μπορέσει να οδηγηθεί στον πραγματικό ένοχο.

Πρέπει, τέλος, να αναφερθούμε στην πολύ καλή μετάφραση του κ. Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου που υπογράφει και την ιδιαίτερα κατατοπιστική εισαγωγή.