Ένα πολιτικό σύστημα που είναι καταδικασμένο στην παρακμή

πράττει ενστικτωδώς πολλά από αυτά που θα επιταχύνουν την

παρακμή του.

Ζαν-Πολ Σαρτρ

(απόσπασμα από το βιβλίο, σελ. 9).

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Norman Ohler γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Zweibrücken, στα γαλλογερμανικά σύνορα. Έγραψε την πρώτη του νουβέλα, “Reporter”, το 1990. Σπούδασε στο Hamburg Journalist School και στη συνέχεια δημοσίευσε άρθρα στα περιοδικά “Spiegel”, “Stern”, “Geo” και “Die Zeit”. Το 1993 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ίδρυσε την “Tribes Gallery” στο Μανχάταν. Το 1995 εξέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στην Ισπανία το πρώτο του μυθιστόρημα, “Die Quotenmaschine”, αποκλειστικά γραμμένο σε υπερκείμενο, το οποίο είναι και το πρώτο βιβλίο παγκοσμίως στη γερμανική γλώσσα σε μορφή υπερκειμένου. Το 2001 εκδίδει το δεύτερο μυθιστόρημά του, “Mitte”, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές (ως το αριστούργημα του συγγραφέα) από το έγκυρο περιοδικό “Spiegel”. Το 2002 ακολούθησε το τρίτο μυθιστόρημα “Ponte City”, το οποίο και ολοκλήρωσε την επονομαζόμενη «τριλογία της πόλης» του συγγραφέα. Το 2004, έπειτα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γκαίτε, έμεινε ως writer-in-residence (City Writer) στη Ραμάλα της Παλαιστίνης και ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος που πήρε συνέντευξη από τον Γιάσερ Αραφάτ πριν από τον θάνατό του. Με την ίδια ιδιότητα εργάστηκε στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, ενώ το 2006 ταξίδεψε σε πολλές πόλεις του Ιράν και μετέδωσε τις εμπειρίες του μέσω podcast. Ο συγγραφέας είναι μέλος της παγκοσμίως φημισμένης ακαδημαϊκής λέσχης PEN-Club. Το 2008 συνέγραψε με τον Βιμ Βέντερς το σενάριο της ταινίας “Palermo Shooting”, η οποία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 2008, ενώ το 2010 έγραψε, σκηνοθέτησε και ήταν ο παραγωγός της μικρού μήκους ταινίας “Natural”. Ύστερα από πέντε χρόνια έρευνας, το 2015 εκδίδεται το εν λόγω βιβλίο, το οποίο με την κυκλοφορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται από τους “New York Times”, best seller, και με την έκδοση στη Γερμανία και στη Βρετανία, και στη συνέχεια με τη μετάφρασή του σε περισσότερες από 30 γλώσσες, γίνεται διεθνές best seller και ένα βιβλίο-φαινόμενο.

Ο συγγραφέας ορμώμενος από τα ευρήματά του στο ομοσπονδιακό αρχείο στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, στο πρωτότυπο υλικό και στο δυσανάγνωστο ημερολόγιο του προσωπικού γιατρού του Χίτλερ, Τέο Μορέλ, μας εισάγει σε μία άγνωστη πτυχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι παραισθησιογόνες ουσίες, τα ναρκωτικά, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, η μορφίνη και κυρίως το διεγερτικό σκεύασμα μεθαμφεταμίνη (crystal meth) στο Τρίτο Ράιχ από το 1933 έως το 1945. Το εξαρτησιογόνο χάπι Pervitin, το «λαϊκό ναρκωτικό» και η κρυσταλλική μορφή του, το διεγερτικό «ναρκωτικό του τρόμου», διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ.

Η έρευνα του συγγραφέα ανατρέχει στη μητέρα όλων των ναρκωτικών, τη μορφίνη, «τον φονιά του πόνου» στην αυγή του 19ου αιώνα που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία και στην ταχύτατη διάδοσή της σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον  ίδιο αιώνα, βρέθηκε, στη Γερμανία ξανά, ένα παράγωγο της μορφίνης, η ηρωίνη, κι έτσι η Γερμανία έγινε η χώρα των ναρκωτικών και το Βερολίνο η παγκόσμια πρωτεύουσα του ψυχαγωγικού-ναρκωτουρισμού. Τα ναρκωτικά εκμεταλλεύτηκαν στη συνέχεια οι εθνικοσοσιαλιστές και τα διοχέτευσαν στον γερμανικό λαό, στους εργάτες και στις νοικοκυρές και αυτονόητα στα στρατεύματα της Βέρμαχτ, ως παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και διεγερτικά φαρμακευτικά σκευάσματα με στόχο να βρίσκονται πάντοτε σε απόλυτη κατάσταση συναγερμού, εγρήγορσης και επαγρύπνησης. Έτσι σε όλες τις κρίσιμες μάχες και στρατιωτικές επιχειρήσεις οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί, το ναυτικό και η αεροπορία βρίσκονταν σε μία κατάσταση «ιδιάζουσας έκστασης», περισσής και αδιάκοπης ενέργειας, θάρρους και αποτελεσματικότητας, χάριν στο θαυματουργό «Ξυπνητήρι», το «χάπι του θάρρους», το Pervitin και την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Τα κοκτέιλ ναρκωτικών χορηγούνταν πια μαζικά, ασύδοτα, σε αναρίθμητους συνδυασμούς και διαφορετικές δοσολογίες και τρόπους μέχρι και στη διοίκηση των γερμανικών δυνάμεων, στον Ασθενή Α (Αδόλφο Χίτλερ), σε ενέσιμη μορφή και εξαρτημένη συχνότητα.

Αντί προλόγου, ο συγγραφέας επιχειρεί μία διάγνωση της κλινικής εικόνας της ασθένειας (του εθνικοσοσιαλισμού) και παραλληλίζει, ευφάνταστα, τις ιδιότητες του έργου του με το φύλλο οδηγιών ενός φαρμάκου που θα χορηγηθεί στον λήπτη (το αναγνωστικό κοινό), δηλαδή μας πληροφορεί για τη διάγνωση, τις δραστικές ουσίες του σκευάσματος, τις προειδοποιήσεις και προφυλάξεις, τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμα και τους τρόπους φύλαξης του φαρμάκου (του εν λόγω βιβλίου). Στη συνέχεια το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη τα οποία υποδιαιρούνται σε σύντομες ενότητες. Ακολουθούν οι ευχαριστίες του συγγραφέα, ένα σύντομο επίμετρο του ιστορικού Hans Mommsen περί εθνικοσοσιαλισμού και πολιτικής πραγματικότητας, οι κατατοπιστικές σημειώσεις και η παράθεση βιβλιογραφίας προς τέρψη του αναγνωστικού κοινού για περαιτέρω εμβάθυνση στην άγνωστη πτυχή του πολέμου που πραγματεύεται ο συγγραφέας. Αρωγός στην έρευνα αυτή είναι το φωτογραφικό υλικό που παραθέτει ο συγγραφέας, καθώς και το μεταφραστικό έργο του Χρήστου Κοκκολάτου και του Βασίλη Τσαλή. Το βιβλίο έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που η Paramount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Τη διασκευή σε σενάριο έχει αναλάβει ο γνωστός δημιουργός, συγγραφέας και παραγωγός της δημοφιλούς σειράς “Prison Break”, Paul Scheuring.