Έρωτας και αγωνία στην Αγγλία του πολέμου

Η Αγγλίδα Σάρα Ουώτερς γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι. Πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό χώρο το 1998 με το μυθιστόρημα Tripping the velvet, ενώ με το δεύτερο μυθιστόρημά της Affinity κέρδισε το βραβείο Σόμερσετ Μομ. Το μυθιστόρημα Ξαγρυπνώντας είναι το τέταρτο βιβλίο της και με αυτό βρέθηκε στην τελική εξάδα για το Booker του 2006.

Στο Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους βομβαρδισμούς και την καθημερινή αγωνία του θανάτου, τέσσερις άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν συναισθηματικά. Η Κέι -τραυματιοφορέας με ξεχωριστή ψυχική αντοχή- ανησυχεί μόνο για τη γυναίκα που αγαπά, την Έλεν. Η Έλεν με τη σειρά της υποφέρει, αφού έχει αρχίσει να νιώθει τρυφερότητα για μια άλλη γυναίκα, την Τζούλια. Η Βιβ, δοκιμάζεται σκληρά όταν μένει έγκυος από τον Ρέτζι, έναν παντρεμένο φαντάρο, ενώ ο αδερφός της ο Ντάνκαν παρακολουθεί τον πόλεμο από τη φυλακή, όπου βρίσκεται για πράγματα που δεν τόλμησε να κάνει.

Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται αντίστροφα: ξεκινάει το 1947 και παρουσιάζει τις συνέπειες των γεγονότων -τόσο των ιστορικών όσο και των προσωπικών- στις ζωές των πρωταγωνιστών. Συνεχίζει με το 1944, τον πυρήνα του έργου, όπου παρουσιάζεται το υπό κατάρρευση Λονδίνο και οι υπό δοκιμασία σχέσεις των ηρώων, για να φτάσει στο τελευταίο μέρος, στο 1941, στην αρχή της ιστορίας, όταν όλοι, ανυποψίαστοι για τα όσα θα ακολουθήσουν, ανυπομονούν για τη συνέχεια.

Η Σάρα Ουώτερς χειρίζεται δύσκολα θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία και το έγκλημα, με έναν τρόπο εξαιρετικά αυθόρμητο και ανθρώπινο. Η ομοφυλοφιλία είναι έρωτας και ανάγκη για ένα ζεστό κορμί δίπλα σου, λέει η συγγραφέας. Το έγκλημα, μερικές φορές, δεν είναι η ίδια η ενέργεια αλλά ο συμβιβασμός σε οριακές καταστάσεις. Και η τοποθέτηση της ιστορίας στα χρόνια του πολέμου και στο μεταπολεμικό Λονδίνο δίνει στην ιστορία το υπόβαθρο των οριακών καταστάσεων, στο οποίο πρέπει να δοκιμαστούν και να δράσουν.

Πολύ προσεγμένη η μετάφραση του κυρίου Κορτώ.