Όλα στο φως

Τορά:  Η Πεντάτευχος, τα πέντε πρώτα βιβλία της Βίβλου, και γενικά ο Εβραϊκός Νόμος (σ. 24)

Αλαχά (ή Εβραϊκός Νόμος): Το σύνολο των εβραϊκών νόμων που διέπουν την καθημερινή ζωή, όπως καταγράφεται και εξηγείται στο Ταλμούδ (σ. 149)

Χασιδική σέκτα: Εβραϊκό θρησκευτικό κίνημα που αναδύθηκε τον 18ο αιώνα στην Πολωνία και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.(σ. 7)

Πώς είναι να ζει κάποιος ακολουθώντας κατά γράμμα τους νόμους και τους κανόνες που ορίζει η θρησκεία του; Κανόνες που καθορίζουν, υπαγορεύουν και ρυθμίζουν τα πάντα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής; Χωρίς να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από αυτούς; Πώς είναι να είναι κάποιος χασιδιστής Εβραίος και να ζει μέσα στην αυστηρή αυτή κοινότητα;

Μπρούκλιν, Ουίλιαμσμπεργκ. Ζώντας σε μια αυστηρή θρησκευτική κοινότητα Εβραίων, η Ντέμπορα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες που ορίζει το Ταλμούδ, κάτι απόλυτα φυσιολογικό γι’ αυτήν, όσο είναι μικρή, αν και αρκετά δύσκολο στην πράξη. Παιδί διαζευγμένων γονιών, με μια μητέρα που εγκατέλειψε τη θρησκεία και την ίδια της την κόρη και έναν πατέρα με νοητική υστέρηση, ζει, αναπνέει και μεγαλώνει στο σπίτι των παππούδων της, που έχουν αναλάβει την ανατροφή της.

Αυτοβιογραφικό το βιβλίο «Unorthodox» της Ντέμπορα Φέλντμαν, περιγράφει τη δύσκολη και απαιτητική ζωή της συγγραφέα από τα μικράτα της μέχρι τα είκοσι τρία της χρόνια, όταν έκανε την επανάστασή της, δραπέτευσε από την κοινότητα, απαρνήθηκε τη θρησκεία της και έγινε κοσμική, goy, χαράζοντας έναν άλλον δρόμο προς την ελευθερία και την ευτυχία.

Ο κόσμος των Εβραίων με τον πολύπλοκο και αυστηρό τρόπο ζωής, οι γιορτές τους, η διατροφή τους, η συμπεριφορά τους, η ένδυσή τους, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η κουλτούρα τους∙ όλα ξεδιπλώνονται, από πρώτο χέρι, λεπτομερώς και γίνονται ευρέως γνωστά στους αναγνώστες. Μαζί με τις κρυφές ενέργειες της Ντέμπορα να εκπληρώσει τις επιθυμίες της, όπως το να διαβάζει κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους γυναικείους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της Jane Austen και της Louisa May Alcott, και αργότερα να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής για την ίδια, μακριά από την κλειστή κοινότητά της.

Η συγγραφέας μιλάει άμεσα και με πάσα ειλικρίνεια, ενώ το βιβλίο, ωμό και βίαιο κάποιες φορές, αποκαλύπτει λεπτομέρειες και πτυχές ενός τρόπου ζωής που οι χασιδιστές προσπαθούν να κρατήσουν κρυφό με κάθε τρόπο και που ολοένα και περισσότεροι Εβραίοι προτιμούν να αγνοούν.

Η Ντέμπορα τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα, να εγκαταλείψει την κοινότητα, αφήνοντας οριστικά πίσω οικογένεια και φίλους, κόβοντας κάθε δεσμό με ένα παρελθόν που τη βάραινε απίστευτα και να κερδίσει την προσωπική της ελευθερία.