«Έχουμε κηρύξει πόλεμο – ή, καλύτερα, έχουμε επιτρέψει να κηρυχθεί πόλεμος – εναντίον όλων των ζώων που τρώμε. Ο πόλεμος αυτός είναι καινούριος και έχει όνομα: λέγεται βιομηχανική κτηνοτροφία» (σελ. 49)

«Η χορτοφαγική διατροφή έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, υπέρτασης, διαβήτη τύπου ΙΙ, χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C και E, φυλλικό οξύ, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλες φυτοχημικές ουσίες» (σελ. 188-189)

Ο εβραϊκής καταγωγής, Αμερικανοπολωνός συγγραφέας Jonathan Safran Foer γεννήθηκε το 1977 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Όλα έρχονται στο φως» (2002), που κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Εβραϊκής Λογοτεχνίας και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα της εφημερίδας Guardian και μεταφέρθηκε με επιτυχία στην έβδομη τέχνη. Το 2005 έγραψε το «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε επίσης στον κινηματογράφο. Το 2007 συμπεριλήφθηκε στους καλύτερους νέους Αμερικανούς συγγραφείς του περιοδικού Granta. Ακολούθησε το 2010, το μυθοπλαστικό κολάζ «Tree of Codes» και το 2016, το μυθιστόρημα «Ιδού εγώ». Το 2019 κυκλοφόρησε το δοκίμιο «We are the weather: Saving the Planet Begins at Breakfast». Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα έξι γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο εβραϊκής καταγωγής ήρωας και συγγραφέας επισκεπτόταν συχνά, τα Σαββατοκύριακα, κατά τα παιδικά του χρόνια, με τον μεγάλο του αδερφό Φρανκ, τη γιαγιά τους, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία τους μαγείρευε μανιωδώς. Από μικρό παιδί έως τα φοιτητικά του χρόνια και μέχρι να γνωρίσει τη μέλλουσα γυναίκα του και να την αρραβωνιαστεί, εναλλασσόταν, πειραματιζόμενος διατροφικά, ανάμεσα στην κρεοφαγία και τη χορτοφαγία. Από εκεί και μετά και μέχρι που παντρεύτηκε και έγινε πατέρας, ο ίδιος και η σύζυγός του έγιναν χορτοφάγοι. Ο ερχομός του γιου του και το δέος του συγγραφέα μπροστά στην ενστικτώδη και κωδικοποιημένη γνώση του νεογέννητου να φάει, να θηλάσει λειτούργησε ως εφαλτήριο για το θέμα του βιβλίου. Τί είναι το κρέας; Από πού προέρχεται; Πώς παράγεται; Πώς συμπεριφέρονται στα ζώα πριν τα σκοτώσουν και πόση σημασία έχει τελικά αυτό; Ποιες είναι οι συνέπειες της κρεοφαγίας; Μέσα από έναν τεράστιο όγκο τριετούς ενδελεχούς έρευνας (μελέτης, συνεντεύξεων, αυτοψιών), ο συγγραφέας αποδεικνύει κυνικά και με αυστηρή αντικειμενικότητα ότι η κτηνοτροφία είναι ένα φοβερά περίπλοκο ζήτημα, στον βαθμό που η έννοια «κρέας» να μην υπάρχει καν, τη στιγμή που σφάζονται πάνω από 10 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα ως τροφή κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Τι ακριβώς είναι τα βιομηχανικά εκτρεφόμενα πουλερικά (δύο ειδών), γαλοπούλες, χοίροι και βοοειδή (δύο ειδών); Σε τι συνίσταται η απουσία σπλαχνικών μεθόδων σφαγής στην απάνθρωπη για τα ζώα, πολυδάπανη και ρυπαντική από οικολογικής άποψης βιομηχανική κτηνοτροφία; Και γιατί συμβαίνει ακριβώς το ίδιο στην εντατική εκτροφή θαλάσσιων ζώων, όπως τόνου, σολομού και γαρίδας σε συνθήκες εγκλεισμού (ιχθυοκαλλιέργεια) της υποβρύχιας βιομηχανικής κτηνοτροφίας; Πέρα από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που δίνει ο ερευνητής στις παραπάνω ερωτήσεις, θίγει και μία εξίσου σημαντική συνέπεια της ανεξέλεγκτης και εμμονικής κρεοφαγίας. Αυτήν των ζωονοσηματικών ασθενειών (ασθένειες ή μολύνσεις που μεταδίδονται από σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο), όπως η γρίπη των πουλερικών, η γρίπη των πτηνών, η γρίπη των χοίρων, ο ιός της ισπανικής γρίπης, Η5Ν1, Η1Ν1, ο SARS, η πανδημική ινφλουέντζα, η σαλμονέλα κ.ά., (ίσως και η COVID-19). Παράλληλα καταδεικνύει τη σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος με θανατηφόρες ασθένειες που μαστίζουν την Αμερική (Νο1 καρδιοπάθειες, Νο2 καρκίνος και Νο3 εγκεφαλικά).

Το ερευνητικό έργο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια, τις ευχαριστίες του συγγραφέα και τις πλούσιες και εξαιρετικά κατατοπιστικές σημειώσεις που διευκολύνουν την ανάγνωση. Ένα έργο αφηγηματικό με εύπλαστα στοιχεία, διασταυρωμένα γεγονότα από κρατικές και έγκυρες επιστημονικές πηγές, μια δημοσιογραφική έρευνα, καταγραφή και μελέτη με εργαλείο τις πιο συντηρητικές διαθέσιμες πηγές του συγγραφέα-ερευνητή. Ένα οδοιπορικό στον φρικτό, απάνθρωπο κόσμο της εντατικοποιημένης και βιομηχανικής κτηνοτροφίας, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί να αφυπνίσει τον διατροφικά υπνωτισμένο αναγνώστη, και να τον μετατρέψει από παμφάγο και κρεοφάγο σε τουλάχιστον επιλεκτικά κρεοφάγο με απώτερο στόχο τη χορτοφαγική διατροφή. Τον καλεί επίσης, στη συνειδητοποίηση να σηκώσει στους ώμους του το διάχυτο στο έργο ηθικό φορτίο, αν δεν μπορεί ο ίδιος να αλλάξει εντέλει τις προσωπικές γαστριμαργικές προτιμήσεις. Η επιτόπια έρευνα του συγγραφέα σε βιομηχανικές φάρμες και η ταυτόχρονη ανάλυση των παραδόσεων και αντιλήψεων που διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και η κοινωνική διάσταση της τροφής, δεν είναι μόνο ένα κάλεσμα προς τη χορτοφαγία, αλλά ένα κάλεσμα προς έναν πιο ανθρώπινο, υγιή και φιλικό προς τη φύση κόσμο (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Είναι προφανές ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο υποψιασμένος αναγνώστης θα ευαισθητοποιηθεί, τουλάχιστον ηθικά και ίσως αναθεωρήσει την τετριμμένη και μακροχρόνια διατροφική πραγματικότητα της σαθρά κατεστημένης κρεοφαγίας.