Η νέα γενιά, η πολύ νέα γενιά των θεατρικών συγγραφέων, είναι ευτυχώς απαλλαγμένη από εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, δεν αναμασά κατοχές-εξορίες-χούντες, δεν ανήκει στην παχύσαρκη και καλοβολεμένη γενιά του Πολυτεχνείου, δεν δίνει δεκάρα για τον ρεαλισμό. Είναι ποιητική. Επιτέλους!
Στο παρθενικό του ταξίδι στον χώρο της θεατρικής γραφής, ο Νίκος Πυλαρινός, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και «μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη μουσική και στο θέατρο», δίνει ένα πειραματικό τρίπτυχο όπου ο συμβολισμός, το λεγόμενο «θέατρο του παραλόγου», η μεταφυσική κι ο μυστικισμός συνυφαίνουν, με άκρα γνώση των σκηνικών και λογοτεχνικών κωδίκων, έναν ιστό της Πηνελόπης που θα μπορούσε να κοπεί και να ραφτεί στα μέτρα των επτά πέπλων της Ίσιδας κι ακόμα να περισσέψει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυνόμορφος Άντολφ (Άνουβις) επιστατεί πάνω από τις κούνιες των μωρών των παρανοϊκών βασιλιάδων του τρίτου θεατρικού σχεδιάσματος με τίτλο «Άντολφ», που συνεχίζει θαρρείς ή εκ-βάλλεται από το πρώτο εκτενέστερο συμβολικό δράμα «Ο Υιός σου ο Άνθρωπος», ενώ το δεύτερο μονόπρακτο με τίτλο «Σφαίρα» παραπέμπει σαφώς στον μύθο του Σίσυφου, τελειώνει όμως αισιόδοξα με την επικείμενη (εν δυνάμει) ανάληψη των φυλακισμένων πασχόντων εις τους ουρανούς, με τη βοήθεια του πυρός που εξουδετερώνει την καταλυτική επίδραση του νερού.
Ποιητικός, ελλειπτικός λόγος, έντεχνη διαφοροποίηση των ομιλούντων προσώπων, διακειμενικές αναφορές κι επιρροές που μαρτυρούν βαθιά πνευματική και ψυχική καλλιέργεια. Οι δύο βασιλιάδες που πέτυχαν να δοκιμάσουν το φίλτρο της αθανασίας, θυμίζουν τους δίδυμους γίγαντες από το «Έπος του Γκιλγκαμές» και το λουλούδι της αθανασίας που τους το κλέβει ένα φίδι καθώς διασχίζουν το ανάλογο της Αχερουσίας Λίμνης. Κι εδώ τα μαύρα φίδια (ισχυρό, επαναλαμβανόμενο σύμβολο) σπέρνουν τη διχόνοια και την επανάσταση. Πρέπει επειγόντως να εξοντωθούν για να σωθούν οι λίγοι εναπομείναντες άνθρωποι στον πλανήτη Γη, που ούτως ή άλλως δεν τους χωράει όλους.
Η ιατρική τεχνολογία προκαλεί την πλήξη της μακροζωίας-αθανασίας που μόνο με την καταλυτική επίδραση του θανάτου μπορεί να γιατρευτεί.
Ο Γιώργος Χρονάς, που διευθύνει πάνω από τρεις δεκαετίες τις εκδόσεις «Οδός Πανός», ανακάλυψε ακόμα ένα ταλέντο που θα μιλάμε γι’ αυτόν αύριο: Νίκος Πυλαρινός. Ανακαλύψτε τον!