Γνώθι σαυτόν, γνώθι Θεόν

Ο Απόστολος Φ. Σπανός γεννήθηκε το 1969 στη Νότιο Αφρική και έζησε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε θεολογία και δημοσιογραφία στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στον τομέα της Βυζαντινής Παλαιογραφίας. Ζει στο Κριστιανσάντ της Νορβηγίας με τη σύζυγό του Ιρίνα και τα δυο τους παιδιά, την Αλεξάνδρα και τον Φώτιο, και υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θρησκείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Άγκντερ (Agder). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινήθηκαν για αρκετά χρόνια στο χώρο της Βυζαντινής Ιστορίας, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της Παλαιογραφίας, πριν στραφούν πρόσφατα στα πεδία της καινοτομίας και της πολιτικής χρήσης της θρησκείας, κυρίως της χριστιανικής. Έχει μεταφράσει το βιβλίο “Ιστορία της Καρδιάς από την Αρχαιότητα ώς τις μέρες μας”. Το “Βλέμμα του Θεού” είναι η πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια.

Στο μυθιστόρημα του Απόστολου Σπανού, μια παρέα από πέντε φίλους, που έχουν μοιραστεί μεταξύ τους πλήθος βιωμάτων, συναντώνται για να αποχαιρετίσουν τον πατέρα των δύο εξ αυτών, τον «Δάσκαλο», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν. Μια νέα περιπέτεια θα τους παρασύρει σ’ έναν κυκεώνα γρίφων και αποκαλύψεων.

Ο «Δάσκαλος» τους άφησε ένα DVD με γρίφους, που θα οδηγήσουν σε μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα έρθουν επίσης σε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη επαφή τόσο με τον εαυτό τους, όσο και με τους φίλους τους. Η λογική θα συγκρουστεί με το συναίσθημα σε μια αέναη πάλη, που έχει τις ρίζες της στις απαρχές του κόσμου.

Το βιβλίο «Το βλέμμα του Θεού» είναι ένα μυθιστόρημα που συνδέει πλήθος διαφορετικών ερεθισμάτων και κατευθύνσεων και το καταφέρνει σε αρκετά καλό βαθμό. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα είναι λιτή και ουσιώδης. Οι διάλογοι προωθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ η πλοκή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες στοιχειοθετούνται με αναδρομές στις ζωές τους, αλλά και από γεγονότα της καθημερινότητάς τους, ώστε να φαίνονται –και να είναι– πειστικοί και ρεαλιστικοί.

Όμως το σημαντικότερο στοιχείο του βιβλίου είναι η κατάθεση ψυχής του συγγραφέα σ’ όλο το μήκος του κειμένου, γεγονός που κάνει το έργο, παρά τις όποιες, μικρές, αδυναμίες του, θελκτικό για τον αναγνώστη. Αν συνυπολογίσουμε και το ότι τίθενται επί τάπητος θέματα όπως ο έρωτας, η πίστη, η φιλία, ο άνθρωπος, τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αξίζει να το διαβάσετε.