Ξεκλειδώνοντας το σύμπαν

Ενώ η Ιωάννα Παππά, αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και μία συνάδελφός της, η Δώρα Χατζηανδρέου, εργάζονται για μία έκθεση αρχαίας τεχνολογίας με κύριο έκθεμα τον Υπολογιστή των Αντικιθύρων, μαθαίνουν για την ύπαρξη ενός τηλεσκοπίου, πιθανόν της ίδιας εποχής με τον Υπολογιστή, που ανέσυραν τυχαία στα Κοίνυρα της Θάσου, το 1955, ένας ψαράς και ο έφηβος, τότε, γιος του. Η Ιωάννα και η Δώρα σπεύδουν στο νησί, παραλαμβάνουν το μισοκατεστραμμένο τηλεσκόπιο με το κάτοπτρο από χαλαζία και το μεταφέρουν στο γραφείο τους. Κι ενώ η Ιωάννα προσπαθεί να διαβάσει τις επιγραφές που είναι χαραγμένες στο τηλεσκόπιο και θυμίζουν πολύ εκείνες του Υπολογιστή, ένας πολιτογραφημένος Ιταλός αρχαιοκάπηλος ετοιμάζεται να κλέψει τον Υπολογιστή, για να τον προσθέσει στη συγκομιδή των κλοπιμαίων του που θα δημοπρατήσει σε μια μυστική εκδήλωση στη βίλα του στην Τοσκάνη…

Η αναζήτηση της γνώσης, ο έλεγχος και η χειραγώγησή της σήμερα, η μετάδοσή της από γενιά σε γενιά (επιστημόνων), βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας που είναι γραμμένη σε γλώσσα απλή και λιτή, χωρίς εντυπωσιασμούς. Η δράση εξελίσσεται γρήγορα και όλα τα ερωτήματα που τίθενται στην αρχή βρίσκουν την απάντησή τους στο τέλος. Το αστυνομικό στοιχείο εμπλουτίζει την πλοκή προσδίδοντάς της το απαραίτητο σασπένς. Το εύρημα του χαμένου αστρικού χάρτη του Ίππαρχου χρησιμοποιείται για να ενώσει διαφορετικές εποχές, αντικείμενα και τόπους υφαίνοντας πάνω του την αναζήτηση της Ιωάννας, αλλά και τις προσπάθειες των αστροφυσικών να «ξεκλειδώσουν» τον αθέατο κόσμο ενός παράλληλου σύμπαντος. Και μπορεί ο αναγνώστης να μην έχει ειδικές γνώσεις αρχαιολογίας και αστρονομίας, όμως αν μη τι άλλο γοητεύεται από την περιήγηση που μας προσφέρει η συγγραφέας σε αυτά τα επιστημονικά πεδία, τα οποία φαίνεται να γνωρίζει ή, τουλάχιστον, να έχει μελετήσει καλά.

Η Γεωργία Χιόνη γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Καβάλα και ζει στην Αθήνα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και διδακτορικό στην Ιταλία. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες (« Η Καβάλα και τα Βαλκάνια. Η Καβάλα και το Αιγαίο», Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας [εισήγηση], 2007). Έχει γράψει σενάρια για κόμικς και ένα θεατρικό έργο. Το «Τηλεσκόπιο του χρόνου – Τα μυστικά σύμβολα του υπολογιστή των Αντικυθήρων» ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφόρησε από τις κερκυραϊκές εκδόσεις ΑΛΔΕ το 2008. Το 2009 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Η πριγκιπέσα της Θάσου».