Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Θυμάστε την πρώτη ημέρα στο σχολείο; Αν είστε λίγο μεγαλύτεροι και την έχετε ξεχάσει, τότε ίσως θυμάστε την πρώτη ημέρα στο πανεπιστήμιο ή την πρώτη ημέρα στη δουλειά. Αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο, όμως η αίσθηση ενός νέου και αγνώστου κόσμου είναι παρόμοια.

Στις ιστορίες του Νικόλα συναντάμε τις φοβίες των παιδιών από την ανάποδη πλευρά, «Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα», «Ο γιατρός φοβάται τον Νικόλα», και τώρα «Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα». Ο Νικόλας θέλει να παίζει, να ζωγραφίζει, να τραγουδάει, να ακούει τα παραμύθια που του διαβάζει ο παππούς. Όταν έρχεται όμως η ημέρα για να πάει στο σχολείο πρώτη φορά, λέει ότι δεν θέλει.

Με τη βοήθεια των γονιών του, που θα του εξηγήσουν τον νέο κόσμο που θα συναντήσει, τα πράγματα που θα μάθει, τους φίλους που θα κάνει, καινούργια παιχνίδια που θα ανακαλύψει, ο Νικόλας θα πειστεί να πάει στο σχολείο. Κι όταν γυρίζει, είναι κατενθουσιασμένος από τη δασκάλα και τα παιδιά που γνώρισε, από τα πράγματα που έμαθε. Και από εκείνη την ημέρα ξεκινά μια όμορφη περιπέτεια για τον Νικόλα.

Το να αποχωριστεί ένα παιδί (το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες) το οικείο του περιβάλλον, ειδικά για πρώτη φορά, είναι κάτι που εντυπώνεται στον ψυχισμό του. Πώς λοιπόν, μπορούν οι γονείς να οικοδομήσουν μια γέφυρα με τη νέα αυτή καθημερινότητα, ώστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια για αυτήν τη μετάβαση; Στο εξαίρετο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου η γέφυρα αυτή χτίζεται με την απόλυτη στήριξη των γονιών, με διάλογο και εμπιστοσύνη. Πολύ κατατοπιστικό είναι και το προλογικό σημείωμα της ψυχολόγου Φιλιώς Τσουκαλά για το πώς αντιλαμβάνεται το παιδί τον αποχωρισμό, αλλά και ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των γονιών. Ένα πολύ καλό παιδικό βιβλίο για την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Ή, αν το δούμε και σε πιο ευρεία κλίμακα, για την πρώτη ημέρα που το παιδί αποχωρίζεται την οικογένεια και το ζεστό περιβάλλον του, έστω και για λίγες ώρες.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου φοβάται ακόμη –λίγο, τόσο δα– το σκοτάδι… Γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) και της SCBWI (Society of Children’s Books Writers & Illustrators). Το τραγούδι του «Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της Ορχήστρας των Χρωμάτων το 2004. Το βιβλίο του «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2012, με το Βραβείο «Ερμιόνης Βακάλη-Πετρίδη» του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και Έπαινο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Το βιβλίο του «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011, με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω και με Βραβείο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει εικονογραφήσει παιδικά παραμύθια και εκπαιδευτικά βιβλία.