Η Οδύσσεια όλων μας

Ο Μάκης Καραγιάννης γεννήθηκε στις Γούλες Κοζάνης το 1958. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι συνεκδότης του περιοδικού Παρέμβαση και συμμετείχε στη διεύθυνσή του (1988-1993). Έχει εκδώσει τη μελέτη Η αισθητική της ιθαγένειας (Παρέμβαση 2001), τη συλλογή διηγημάτων Ο Καθρέφτης και το Πρίσμα (Νεφέλη 2007)και ασκεί συστηματικά κριτική βιβλίου από τις στήλες της εφημερίδας Η Αυγή.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του με τον τίτλο «Το όνειρο του Οδυσσέα» έχει για ήρωα τον Στέφανο Δενδρινό. Έναν ευυπόληπτο πολίτη, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων δραχμών, από κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα, τον οδηγεί στον ανακριτή. Ο Στέφανος Δενδρινός, ο άνθρωπος που αντιστάθηκε στη Χούντα και βασανίστηκε, χαλυβδώνοντας τις αξίες όχι μόνο τις δικές του αλλά και των άλλων λειτουργώντας σαν φωτεινό παράδειγμα, κατηγορείται σαν ένας κοινός απατεώνας. Φυλακίζεται και λίγο μετά την αποφυλάκισή του δολοφονείται. Τι συνέβη και αυτός ο ακέραιος και ρομαντικός ιδεολόγος, υπεξαίρεσε τόσα χρήματα; Τι ρόλο έπαιξε ο Σκαρλάτος; Γιατί δεν ανέστρεψε το κλίμα υπέρ του; Μήπως, το μίσος των παππούδων τους από το ’29, το κουβαλούσαν και αυτοί;

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι γυναίκες της ζωής του. Η Ιουλία τον κάνει ιδεολόγο. Τον μαθαίνει να αντιστέκεται διεκδικώντας την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό. «Κάτω η Χούντα», γράφει με κόκκινα γράμματα στους τοίχους. Άμεσα συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Αργότερα παντρεύεται τη Μερόπη, κάνει δυο παιδιά μαζί της αναπαράγοντας τον εαυτό του και τέλος χωρίζει. Η Άννα, η δεύτερη σύζυγός του, με τις φιλοδοξίες της και ο πόθος του για αυτήν τον εισάγουν στις διαπλοκές, καταλήγοντας στον εισαγγελέα. Τέλος η Τζούλια του προσφέρει στοργή, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον υπόκοσμο, που του ήταν γνωστός. Και ένα πρωινό βρίσκεται δολοφονημένος. Αιτία ήταν οι γυναίκες, που κάθε μια του έδωσε κάτι στη ζωή; Ή, υπήρχαν όλα αυτά μέσα του και όλες ήταν το δικό του άλλοθι; Αυτός που, ακόμη και σήμερα, χρόνια μετά, πονούσαν τα πόδια του από την τότε Φάλαγγα. Ποια μάσκα ήταν πραγματικά αυτός; Πόσο ηθικά χρεοκοπημένος ήταν πάντα; Αφού δεν αντιστάθηκε σε καμία; Ή μήπως, ήταν αδύναμος να αντισταθεί στις δικές του επιθυμίες και όλα συνοψίστηκαν στο «Η ύβρις της απληστίας»;

Η αδελφή του Όλγα, παραδίδει το σημειωματάριό του, στον φίλο του δημοσιογράφο Οδυσσέα Πανταζή, για να εξιχνιάσει τα πραγματικά αίτια του θανάτου του .

Ο Μάκης Καραγιάννης στο βιβλίο του αυτό κάνει μια αναδρομή όχι μόνο στη ζωή του Στέφανου Δενδρινού, αλλά και στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας η οποία από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα μεταλλάσσεται συνεχώς, περνώντας από την ιδεολογία στη γρήγορη κοινωνική ανέλιξη και υλική κατάκτηση με κάθε τρόπο. Η κοινωνική εδραίωση και η οικονομική ανάπτυξη, προβάλλουν σαν οι σημαντικότερες εξουσίες που αξίζουν να κατακτηθούν. Τα διλήμματα παρουσιάζονται μόνο σε ολίγους. Σαν τον Στέφανο. Όμως επιτήδειοι, όπως η Άννα, ηχούν σαν σειρήνες, λύνουν αλυσίδες και τους παρασύρουν στη δίνη τους. Τη δίνη της προβολής, της χλιδής, της επαγγελματικής τακτοποίησης και του άλλοθι πρέπει να ανήκουμε στο «εμείς», κρύβοντας ένα μεγάλο ΕΓΩ. Και μέσα σε όλα αυτά και ο Τζιότο. Η μετάβαση της ζωγραφικής από Βυζαντινή σε Λατινική, που λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς των ξένων κέντρων εξουσίας, που παρεμβαίνουν επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τάσεις.

Ο Μάκης Καραγιάννης προβάλλοντας διακριτικά τον πλούτο της γλώσσας παραδίδει μια συμπαγή γραφή από μικρές προτάσεις χωρίς τίποτα το περιττό. Σαν ποίηση. Ταυτόχρονα, εικόνες υψηλής αισθητικής γεμάτες από τρυφερότητα και συναισθηματικές αναλύσεις αναδεικνύουν την παρατηρητικότητα και την πείρα ζωής, δίνοντας στο κείμενο τη δική του ανάσα. «Το όνειρο του Οδυσσέα» είναι ένα ταξίδι στις εποχές, στον πόλεμο, στη βία, στις αλληλοσυγκρουόμενες ιδεολογίες, στις θανατώσεις, στις επιστημονικές θεωρίες, στις διαπλοκές, στον κλήρο, στο trafficking, στην τέχνη, στις σελίδες του Φλωμπέρ και στους ήχους του τσέλο, που όμως τέμνεται σε πολλά σημεία με τη ζωή, την ιδεολογία και το πάθος του συγγραφέα..

Το όνειρο-εφιάλτης έχει μια χρονολογική υπογραφή, 16 Ιουνίου 2001. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο συγγραφέας θα είχε άλλη χρονολογική υπογραφή: .Οκτώβριος 2011, ΔΝΤ. Ολοκληρωτική, Ελληνική Χρεοκοπία.